Agresivnost djece kroz razvoj

Agresija je jedan od prvih odgovora na frustraciju koje možemo vidjeti kod malih beba. Većina beba iskazuje agresiju do neke mjere. Griženje, čupanje, bacanje i guranje su uobičajena ponašanja male djece, pogotovo dok ne razviju verbalne vještine koje im omogućuju da na taj način izraze što žele i kako se osjećaju. Frekvencija fizičke agresije doseže svoj vrh tijekom druge i treće godine djetetovog života, nakon čega počinje opadati. Odrasli oko djeteta, u tom ranom djetinjstvu, uče dijete kako rješavati probleme, komunicirati s drugima i zadovoljavati svoje potrebe bez korištenja agresije. Djeca ne znaju automatski sama kako sebe umiriti nakon što se uzrujaju. Zato to za njih, na početku, čine njihovi roditelji, zagrljajem i nježnom zaštitom. Djeca koja imaju takvu roditeljsku podršku obično do ulaska u školu većim dijelom imaju usvojene socijalno prihvatljive norme ponašanja i ne iskazuju agresiju.
 
Neka djeca krenu u školu, bez da su uspjela postići ove razvojne zadatke. To može biti iz brojnih razloga, a najčešći su:

  1. Trud da se postave granice nije bio dovoljno efikasan i roditeljima treba pomoć oko tih vještina.
  2. Netko iz djetetove okoline je modelirao agresivno ponašanje. Najčešće se radi o nekom obliku zlostavljanja ili zanemarivanja djeteta ili izloženosti bullyingu.
  3. Dijete je doživjelo psihološku traumu koju nije uspješno razriješilo.
  4. Postoji medicinski ili neurološki razlog koji utječe na ponašanje djeteta.

Djeca u osnovnoj školi nemaju ispade u ponašanju bez razloga. Dijete uvijek reagira na nešto. Cilj je stručnjaka u školi, a po potrebi i drugih služba, otkriti o čemu se radi, i pomoći djetetu, kao i njegovim roditeljima.

Izrazito je važno da sve škole njeguju nultu stopu tolerancije prema nasilju, i da se mali prijestupi iskorištavaju za edukaciju djece o toleranciji, rješavanju sukoba, suosjećajnosti i prijateljstvu. Reagiranje na male prijestupe ključno je da ne bi došlo do ozbiljnijih problema. To je u suprotnosti s onim što najčešće vidimo po novinama, kada odrasli, ponekad roditelji, a ponekad i stručnjaci koji rade u školama, kažu za neko ponašanje da nije bilo "ništa strašno, samo dječje naguravanje ili nestašluk".

Zvuči kao da se mi odrasli nismo još dogovorili što je to nasilje i što ćemo s njim, pa zašto se onda čudimo kada se djeca u tome ne snalaze?

ranktrackr.net