Aseksualnost

Aseksualnost je odsustvo želje ili potrebe za seksualnim odnosima i seksualnom intimnošću.

Koji su simptomi aseksualnosti?

Nema određenog seta kriterija po kojim bi mogli nekoga kvalificirati kao aseksualca, ne postoji test koji bi dao takav odgovor.

Osoba sama za sebe procjenjuje i sama određuje osjeća li se aseksualno ili ne.

Aseksualnost se može dobro objasniti kroz tri faktora:

Privlačnost – Neki aseksualci osjećaju snažnu privlačnost prema drugim ljudima, ali ne osjećaju želju da postanu seksualno intimni s tim osobama. Oni koji osjećaju privlačnost mogu sebe opisivati i kao hetero, homo ili bi, uz to što se opisuju kao aseksualni. Drugi aseksualci osjećaju vrlo malo privlačnosti ili je ne osjećaju uopće. Iako se ovi zadnji ne “zaljubljuju” i dalje mnogi od njih žele imati bliske odnose u životu.

Seksualno uzbuđenje – Za neke aseksualce seksualno uzbuđenje je redovita pojava, premda nije povezana sa željom da pronađu seksualnog partnera. Nekima to uzbuđenje smeta a drugi povremeno masturbiraju ali ne osjećaju potrebu za seksualim partnerom. Neki aseksualci ne osjećaju ili minimalno osjećaju seksualno uzbuđenje. Ne smatraju ga medicinskim ili psihološkim problemom i ne traže pomoć kako bi to promijenili.

Odnosi – Neki ne vole previše druženje i samotnjački su tipovi. Mnogi su ipak socijalno aktivni, imaju bliske prijatelje. Neki se odluče za vezu, a neki se i vjenčaju.

Istraživanja na temu aseksualnosti su tek počela. Jedno od prvih je utvrdilo da je na tvrdnju: “Nikada nisam osjetila/osjetio seksualnu privlačnost prema nikome”, 1% ljudi odgovorilo potvrdno.

ranktrackr.net