Samoubojstvo

1. KAKO SAM PREŽIVJELA DOK ME VLASTITI MOZAK POKUŠAVAO UBITI 

Osobni vodič za prevenciju samoubojstva (Susan Rose Blauner)

„Čestitam! Vaša pluća dišu, prsti vam dodiruju ove stranice, a oči čitaju ove riječi. Onaj dio vas koji želi život u ovom je trenutku jači od dijela koji misli da ga ne želi – inače ne biste čitali ovu knjigu… (…)

Preživjela sam osamnaest godina opsjednutosti suicidalnim mislima i tri suicidalna čina… U tom sam razdoblju tražila knjigu poput ove, ali je nisam pronašla, pa sam je napisala.  Budući da sam odlučila promijeniti svoj um, danas živim divnim, ispunjenim životom. Da, katkad sam tužna i gnjevna, preopterećena i depresivna, ali više ne želim umrijeti…“

autorica

Susan Rose Blauner, autorica knjige, sudjeluje  u radu državnih organizacija za prevenciju samoubojstava, predaje u srednjim školama i na koledžima SAD-a. Bio joj je dijagnosticiran granični poremećaj osobnosti, PTSP i depresija major. Svetost svog života održava likovnom umjetnošću, glazbom, druženjem s ljudima, prirodom, duhovnošću, služenjem i duhovnom vizijom, a sve to je poduprto neograničenom vjerom, odlučnošću i snagom.

Iz Sadržaja

Stvarnost suicidalne maštarije

Otkrivanje životne suštine

Misaono prevladavanje samoubojstva

Prepoznavanje i izbjegavanje otponaca

Postizanje olakšanja

Krizni plan

Tablica osjećaja

Iscrpan popis osjećaja

Prema izvoru osjećaja

Osjećaji nasuprot činjenicama

Sindrom savršene obitelji

Duhovnost, priroda, meditacija

Ponašanje „kao da“

Vođenje dnevnika

Hrana za mozak

Kretanje i tjelovježba

Skupine za potporu

Ima nade

Kako pomoći suicidalno nastrojenoj osobi

Isječak

„Dobrodošlicu izražavam vašoj tuzi i bolu. Dobrodošlicu izražavam vašemu smislu za humor, mašti i radosti. Dobrodošlicu izražavam vašem umu. Dobrodošli ste takvi kakvi jeste jer budućnost možemo mijenjati tek kad prihvatimo sadašnjost. (…)

Dobrodošli u ovaj trenutak života. Kao i svaki drugi, ovaj trenutak sadrži beskrajne mogućnosti i neograničene izbore – neovisno o tome kako se mi osjećamo ili kako razmišljamo. (…) Živim osjećajući sve – teško i lako – ali živim u miru. Više ne želim umrijeti.“ 

ranktrackr.net