Deset savjeta za bolje upravljanje novcem

  1. Zapisujte sve troškove koje imate, da biste mogli znati na što trošite novac.
  2. Uvijek morate točno znati koliko novca imate na raspolaganju. Čitajte bankovne izvatke i provjeravajte stanje na računu. Nemojte računati na pamet, nego stvari stavite na papir.
  3. Planirajte troškove unaprijed. Nemojte se samo zateći kako peglate karticu i mislite na onu staru: "Uživaj sada – plati kasnije."
  4. Kada dobijete plaću, najprije odvojite novac za fiksne, poznate novčane izdatke. Ono što ostane je novac za razonodu. I njega planirano trošite, ili pak štedite za nešto veće.
  5. Ne uspoređujte se s drugima. Uvijek će biti onih kojima je lakše nego Vama, i onih kojima je teže.  Ako ne možete trošiti koliko i Vaši prijatelji, recite to sebi i njima jasno i glasno. Pomirite se s time da nećete imati čizme od 2000 kuna, nego one od 250.
  6. Štedite za slučaj nepredviđenih životnih okolnosti. Ako Vam se iznenada pokvari automobil, razboli član obitelji ili ostanete bez posla, taj će Vas novac privremeno ohrabriti i dati Vam osjećaj sigurnosti.
  7. Plaćajte račune na vrijeme i izbjegnite zatezne kamate. Nemojte poklanjati novac u trgovini, koliko god malo to bilo. Tražite da Vam prodavačica vrati točno i ne osjećajte se obavezni ostavljati napojnice.
  8. Budite uporni u stvaranju navike da trošite onoliko koliko imate.
  9. Ignorirajte reklame i izloge dućana (instalirajte aplikacije koje blokiraju veći dio reklama i ne idite u online dućane).
  10. Veselite se stvarima koje ne koštaju. Zagrlite nekoga. Volontirajte pomažući onima koji imaju manje od Vas.
ranktrackr.net