Kada potražiti pomoć?

Ovo su samo neki od mogućih razloga zašto potražiti pomoć. Ako niste sigurni trebate li pomoć ili ne najbolje je obratiti se stručnjaku psihologu, koji će Vam pomoći to procijeniti.

  1. Ako tinejdžer pokazuje ozbiljne/teške probleme u ponašanju, kao što su na primjer: trauma, ozbiljni problemi u školi, depresija, poremećaji u prehrani, ovisnosti i delinkventna ponašanja, roditelji ne bi trebali sami pokušavati riješiti te probleme već svakako potražiti stručnu pomoć. 
  2. Ako tinejdžer ima neku vidljivu reakciju na problem, ali roditelji ne znaju o kakvom se problemu radi, dobro je potražiti stručnu pomoć. Stručnjak može pomoći razumjeti o čemu se radi i pomoći u rješavanju samog problema.
  3. Ako su roditelji pokušali riješiti problem svog tinejdžera, ali u tome nisu uspjeli i problem nastavlja ometati normalan život tinejdžera, također je dobro potražiti stručnu pomoć. Kao primjeri takvih problema mogu se navesti: učestalo besposličarenje, učestalo bježanje iz škole ili od obaveza ili agresivno suprotstavljanje.
  4. Ako roditelji shvate da su oni dio problema, trebali bi svakako potražiti stručnu pomoć. Kontinuirane, intenzivne svađe ili sukobi, koji ometaju svakodnevni obiteljski život, dobar su primjer toga. Rijetko je jedna osoba jedini uzrok većih obiteljskih svađa. Psiholog može objektivno sagledati problem u obitelji, pomoći svim članovima da shvate zbog čega se toliko svađaju i pronaći načine kako smanjiti učestalost i intenzitet svađa.
  5. Kad je obitelj izložena jakom stresu, kao što je smrt člana obitelji ili razvod braka, potrebna je stručna pomoć.
ranktrackr.net