Kako biti redoviti s vježbanjem?

Nema nikakve sumnje da bez redovnih tjelesnih aktivnosti ne možete uživati u zdravom životu, ni fizički ni psihički.
Kako steći trajne navike kretanja, vježbanja, gibanja, ukratko – tjelesnih aktivnosti?
Novija istraživanja pokazuju kako je presudno - otkriti vlastiti okidač koji će vas navesti da rado redovito vježbate, trčite, šećete…
Za vježbanjem ljudi obično posegnu da bi  poboljšali zdravstveno stanje ili smršavili. Međutim, proučavanja motivacijskih aspekata tjelesnih aktivnosti pokazuju da nam takva (daleka) očekivanja nisu dovoljna za stjecanje trajnih navika.
Bolje je usredotočiti se na neposrednu nagradu, na primjer na to kako se osjećate netom poslije tjelesnih aktivnosti (osvježeni, prepuni energije, bistri, spremni za suočavanje s dnevnim zadacima). Kada to uočite, veća je vjerojatnost da ćete ponovo vježbati jer ćete ponovno željeti doživjeti isto.
Svi se žele osjećati dobro – sada, a ne u maglovitoj budućnosti pa je stoga važno otkriti u kojim tjelesnim aktivnostima možete pronaći zadovoljstvo - odmah. Tjelesne aktivnosti ne smiju biti nešto za čim ćete posegnuti jer vam je netko rekao da biste trebali, već zato što ste se uvjerili da se od njih osjećate dobro.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da budete redoviti u tjelesnim aktivnostima:

-    Imajte na umu da je svako kretanje korisno – uspinjanje stepenicama umjesto vožnje dizalom, šetnja, usisavanje, plesanje po kući…
-    Usredotočite se na sadašnji trenutak; zapitajte se – što mogu učiniti ovog trenutka (ako nemate vremena za trening bar kratko prošećite)
-    Sjedite što manje, ustanite kada god za to imate priliku
-    Izaberite tjelesne aktivnosti koje vas vesele i zabavljaju vas, nađite sebi novu aktivnost ako vam je ova kojom se sada bavite postala monotona. Uživajte u kretanju i u vlastitom tijelu!

ranktrackr.net