Što je to normalno?

VIŠE NEGO NORMALNO (Dale Archer) – Provokativan evolucijski pristup ljudskoj psihologiji

Što nas čini drukčijima može nas učiniti izuzetnima

„Moj je cilj potaknuti vas na prepoznavanje svojih osobina ličnosti. Želim vam pomoći da prepoznate, neovisno o tome je li vam već bio dijagnosticiran neki mentalni poremećaj ili ne, da ste vi ono što jeste i da je to dobro.

Ova knjiga ima po jedno poglavlje za svaku od tih osobina. Ta su poglavlja puna informacija o dobrim stranama svake od tih osobina, sadržavaju istinite priče o ljudima koje poznajem, a koji su izgradili karijere oko tih osobina, te savjete o svemu  - od planiranja karijere do odnosa.“

autor

„Dr. Dale Archer nas sve, laike i stručnjake podjednako, upozorava da su mnoga naša ponašanja, iako možda odudaraju od uobičajenih, normalna, pa čak i poželjna. Glavna je preporuka ove – izuzetno jednostavno i razumljivo, a ipak visoko stručno napisane – knjige upućena svakome od nas: ’Uistinu, vi ste ono što jeste i u životu možete najviše postići ako shvatite svoj osobni karakter, identificirate svoje osobine i iskoristite ih na najbolji mogući način.’“

prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić

Iz Sadržaja

Osam osobina ličnosti

Avanturizam (ADHD)

Perfekcionizam (OCD)

Plahost (Poremećaj socijalne anksioznosti)

Pretjerana pobuđenost (Generalizirani anksiozni poremećaj)

Dramatičnost (Histrionski poremećaj)

Usredotočenost na sebe (Narcizam)

Visoka razina energije (Bipolarnost)

Magično mišljenje (Shizofrenija)

Isječak

„U novije vrijeme psihijatrijska je zajednica počela gledati na te osobine (poznate i kao poremećaji) na nešto nijansiraniji način – na način koji bi jednog dana trebao početi širiti škrinju s oznakom „normalno“. Psihijatrijska ih je zajednica stavila na kontinuum ili određeni spektar poremećaj. Na jednom  kraju tog kontinuuma neka se osobina ličnosti ne mora uopće ni pojaviti. Ja to zovem nepostojećom osobinom (npr., vi niste plahi).  Na drugom kraju je ta osobina toliko izražena da vas ona gotovo potpuno određuje i otežava vam funkcioniranje. Tada tu osobinu nazivam superdominantnom (toliko ste plahi da ne želite napustiti kuću – socijalni anksiozni poremećaj/socijalna fobija). Vjerujem da je model kontinuuma za nas pomak u smjeru u kojem trebamo ići te da je to za nas najbolji način širenja škrinje i našeg oslobađanja iz te spirale prekomjernog dijagnosticiranja i pretjeranog propisivanja lijekova.

Moramo uvidjeti da mnogi od nas imaju te osobine u različitom stupnju. Moramo ih prestati negativno procjenjivati. Moramo prepoznati pozitivne aspekte svake od tih osobina. Osim toga, moramo i jasnije odrediti kada je i kako svaka od tih osobina postala superdominantna, pa time i problem za pojedinca i društvo te kako s time možemo izaći na kraj. (…) Smatram da postoji osam važnih osobina ličnosti koje mogu stvoriti neki poremećaj kad su ekstremno dominantne. Gotovo svaka osoba na Zemlji pokazuje u određenom stupnju bar jednu od tih osobina. (…)

Moj je cilj potaknuti vas na prepoznavanje svojih osobina ličnosti. Želim vam pomoći da prepoznate, neovisno o tome je li vam već bio dijagnosticiran neki mentalni poremećaj ili ne, da ste vi ono što jeste i da je to dobro.

Ova knjiga ima po jedno poglavlje za svaku od tih osobina. Ta su poglavlja puna informacija o dobrim stranama svake od tih osobina, sadržavaju istinite prče o ljudima koje poznajem, a koji su izgradili karijere oko tih osobina, te savjete o svemu – od planiranja karijere do odnosa.

ranktrackr.net