Najbolja prevencija ovisnosti

  1. Slušajte djecu. Ako ih naučite na to da se njihovi stavovi i razmišljanja čuju i poštuju, reći će vam stvarno važne stvari i otvoriti vam put do svog svijeta.
  2. Učite ih kako reći "NE". Dobar dio odrastanja djecu se i kod kuće i u školi uči kako se ne suprostavljati, a onda se od njih odjednom očekuje da se suprostave vršnjacima kada se radi o nepoželjnim aktivnostima. Ako želite da dijete zna reći NE kada mu netko predloži korištenje droga, onda ćete se morati prvo naučiti kako tolerirati da to isto dijete Vama kaže NE kada se s nečim ne slaže.
  3. Ohrabrujte samostalno donošenje odluka. Od rane dobi djecu treba učiti kako se donose odluke, i dopustiti im da pogriješe i uče iz svojih loših odluka. Bolje je da to uče s 5 ili 10 godina, a ne s 20 ili 30, kada posljedice pogrešaka mogu biti puno ozbiljnije.
  4. Budite dobar primjer. Učite djecu primjerima, a ne frazama. Ne možete imati 20 kilograma viška i učiti druge kako pravilno jesti. Ne možete držati lekciju o štetnosti pušenja djeci, a onda otići i zapaliti cigaretu. Bez obzira na to što govorili djeca će činiti ono što Vi činite. 
  5. Gradite im samopoštovanje. Poštujući djecu pomažete im da sami sebe poštuju. To znači da ih pohvalite kad učine nešto dobro, da govorite o njihovoj snazi, da budete pristupačni i da lako praštate pogreške.
  6. Ponavljajte sve navedeno.

Ako niste sigurni postupate li dobro, ili ako vam se čini da dijete nije dobro, potražite stručnu pomoć što prije. Bolje je da pušete na hladno, nego da svi izgorite u požaru.

ranktrackr.net