Opsesivno-kompulzivni poremećaj

PRISILNE RADNJE I PRISILNE MISLI (Rüdiger Klepsch, Susanne Wilcken) – kako izaći iz vlastitog začaranog kruga

Ova knjiga se obraća ljudima koji sumnjaju da možda pate od prisila, onima koji bez sumnje pate od prisila te članovima obitelji oboljelih od prisilnog poremećaja (kojima trebaju objašnjenja, informacije i potpora).

Koliko je ljudi zarobljeno prisilnim radnjama i mislima može se, po tvrdnji autora, samo nagađati. Jer,  tko može sa sigurnošću reći je li jutarnje kontroliranje uređaja za kavu, trostruka ceremonija tuširanja ili mahnito pospremanje svakoga dana tek osobna “mušica” ili izraz prisilnog poremećaja?

Kao  izvor informacija o uzrocima, razvojnim procesima i mogućnostima tretmana prisila, ova knjiga pruža čitatelju mogućnost za vlastitu samoprocjenu. (pomoću pitanja za provjeru). Doznat ćete što to i u kojem vremenskom razdoblju možete sami promijeniti i upoznat ćete se sa strategijama za prekidanje začaranog kruga prisile odnosno s raspoloživim terapijama za ugodniji i lakši život.

Iz Sadržaja

Što su prisile? – Je li moje ponašanje još „normalno“?

Kada je u pitanju prisila?

Velika razlika: prisilne misli ili misaone prisile

Prisilne misli „stimulansi“

Misaone prisile „za umirenje“

Lista označavanja: Vaša samoprocjena

Kada prisile nastaju i što uzrokuju

Razdoblje rizika – pubertet – kada vladaju pravila i zabrane

Psihički problemi unutar obitelji plodno tlo za prisile

Kako prisile postaju kronične

Strategije izbjegavanja

Kada prisile više nemaju šanse

Strategije za prekidanje začaranog kruga

Najbolja vježba – konfrontacija sa strahom

Osnova uspješnih vježbi – pet zlatnih pravila

Dobre šanse za oboljele:

Terapije za zadovoljniji život

Vježbe i metode bihevioralne terapije

Isječak

„Upotrijebite ovu knjigu s jedne strane kao izvor  informacija o uzrocima, razvojnim procesima i mogućnostima tretmana prisile, a s druge strane kao procjenu samih sebe. Pomoću pitanja za provjeru na kraju svakog odlomka možete naučiti prepoznati vlastiti obrazac ponašanja i procijeniti ga. Doznat ćete što u kojem vremenskom razdoblju možete promijeniti sami  i kako će Vam to poći za rukom. (…)

Metoda zaustavljanja misli - Ova metoda je također važna za terapiju prisila. Ta tehnika omogućuje prekidanje intenzivnih misaonih strahovanja koja se često vraćaju. Osoba za to koristi nagli stop-signal (npr. udariti se po bedru i uzviknuti „stop“) i nakon toga otklanja pažnju pomoću drugih aktivnosti. Kratkoročno se ne može spriječiti javljanje tih strahova, no osoba može sama odlučiti želi li intenzivirati predodžbu ili će je zaustaviti pomoću zaustavljanja („stop“) misli. Time je pokrenut važan proces novog učenja u odnosu na umirujuće prisile koje bi se inače pojavile.“

ranktrackr.net