Organizacija radnog stola

Čist i organiziran radni stol znatno će ti pomoći u koncentraciji i razvoju konstruktivnih radnih navika, a i općenito će osigurati bolju atmosferu za učenje.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako organizirati radni stol:

  1. Stol treba biti čist od svega osim onoga čime ćeš se baviti. Sve ostale knjige, bilježnice i papire treba pospremiti u za to predviđene ladice. Stol treba čistiti nakon svakog učenja, da bi bio spreman za novo učenje. Sva ta urednost u slaganju stvari, pomaže "urednosti" u mozgu.
  2. Na stolu treba biti stolna lampa. Osvjetljenje je bitno i mora biti dovoljno jako da tvoj mozak bude u optimalnom radnom stanju budnosti. Centralno svjetlo nije dovoljno za učenje, stolna lampa i njezino fokusirano svjetlo usmjeravaju naš mozak na ono što je na stolu.
  3. Olovke i markere treba držati u posudicama predviđenima za njih (za to može poslužiti i obična šalica).
  4. Mali blok papirići – podsjetnici sastavni su dio svakog radnog stola. Najbolje je da su u boji, jer naš mozak na boje reagira povećanom budnošću i boljim fokusom. Oni ti mogu poslužiti na najmanje dva načina:
    1. Da bi zapisao ometajuće misli, ideje, razmišljanja i brige – i privremeno ih odmaknuo iz fokusa, da bi se njima mogao posvetiti kasnije. Ako samo pokušavamo ne misliti na nešto, najčešće nam to ne uspije.
    2. Da bi koristio neku od tehnika za bolju koncentraciju, kao na primjer onu da neku informaciju koju ne uspijevaš zapamtiti napišeš na papirić, i to na način da s jedne strane postaviš pitanje, a s druge odgovor (odnosno informaciju koju želiš naučiti). Papirići ostaju poslagani na stolu okrenuti pitanjem prema tebi. Povremeno ih pogledaj.Ako ne znaš odgovor, okrećeš papirić, pročitaš odgovor i ponovo okrećeš papirić na pitanje. Ponavljanje ovog jednostavnog postupka znatno olakšava zapamćivanje i najkompliciranijih informacija.

Psihološki  je ugodnije sjediti leđima okrenuti zidu, nego leđima okrenuti prostoru. Ako imaš bočni zid, stavi na njega ploču za pisanje i ploču s magnetima. Na prvu možeš napisati nekoliko kratkih inspirativnih i ohrabrujućih poruka samome sebi, nešto što podiže motivaciju i daje smisao često napornom radu (npr. "Ne odustati: to je ono što čini razliku između poraza i uspjeha" – Walt Disney). Na drugu ploču treba staviti raspored i ostale podsjetnike za školske i vanškolske aktivnosti (npr. "Donesi mapu za likovni u petak", ili "Proba zbora utorak 16h").

Sve ostale uspomene, drage predmete i važne stvari treba držati u dijelu sobe koji služi za odmor, maštanje i opuštanje, a ne na radnom stolu jer ti njihov emotivni efekt može ometati pažnju.

ranktrackr.net