Razvod

1. NAPUŠTAM TE! - Priručnik za one koji odlaze (Sandra Lüpkes)

Ako ste razmišljali o rastavi – svakako pročitajte ovu knjigu

„Kad sam svom mužu priopćila da ću ga napustiti, oboje smo otišli u savjetovalište. Dok je on bio opskrbljen čitavom hrpom priručnika, ja nisam dobila u ruke niti jedan jedini list papira.“

autorica

„Ne samo da je NAPUŠTAM TE ! Sandre Lüpkes vrlo korisna knjiga svakome tko se nalazi u situaciji da je nezadovoljan svojim brakom – to je i vrlo poštena knjiga koja vam neće dati lažni recept – takav i ne postoji. Odluku, ma kako vam to izgledalo teško, morate donijeti sami. No, ova će vam knjiga pomoći da donesete pravilnu odluku.

Vladimir Jakolić, urednik hrvatskog izdanja

Tko napušta partnera proigrao je, izgleda, svoje pravo na razumijevanje. No, protivno uvriježenom mišljenju, prilikom rastave pate oba partnera, kako ostavljeni tako i oni koji imaju potrebu okončati vezu.

Sandra Lüpkes napisala je ovu knjigu za one koji su se odlučili za rastavu: tu su savjeti i pomoć za sve koji moraju izaći na kraj s predbacivanjem, dvojbama, grižnjom savjesti i neprihvaćanjem.

Iz Sadržaja

P R I J E

Gotovo je: Sagledajte jasno

Ništa više neće biti kao prije

Kada je gotovo?

Mogu li spasiti našu vezu?

Zašto je tako teško rastati se?

Prvo uvjerite sami sebi

Pogledajte istini u oči

Rastava braka u Hrvatskoj

Rastava: Razgovarajte otvoreno

T O Č N O  U  S R ED I N I

Bivši partner (Na)pustite ga

Opraštanje i zaboravljanje

Djeca: Ostanite i otac i majka

Suočite se

„Što će drugi misliti?“

Shvatite sami sebe

Krivnja i opravdanje

P O S L I J E

Rastava crno na bijelo: Okončajte

Rastava (uopće ne) boli

Nova ljubav: Dopustite

Ljubav dolazi bez pitanja

Budućnost: Započnite

Hoćemo li ponovno biti prijatelji?

Isječak

„Željela bih da rastava za vas ne znači samo kraj nego i novi početak, jer uslijed svih tih događaja možete sebe sagledati u novom svjetlu.“

autorica

„Pišem savjetnik o rastavi“

„Postoje već tisuće takvih.“

„Ali, ne za one koji ostavljaju.“

„Za koga?“

„Za one koji odlaze.“

„Muškarce i žene?“

„Tu ne vidim nikakvu razliku.“

„Zar oni žele savjetnik? Je li im uopće potreban?“

Da, jer protivno uvriježenom mišljenju, prilikom rastave pate oba partnera, kako ostavljeni tako i oni koji imaju potrebu okončati vezu. (…)

Ništa u životu nije tako bolno kao rastava.

Pri tome je u biti, irelevantno jeste li u ulozi onoga koji ostavlja ili koji je ostavljen, jer kraj dugogodišnje veze za oba partnera znači rušenje dosadašnjeg životnog koncepta. Ništa više neće biti kao prije – ovo zvuči istovremeno i kao izazov i kao upozorenje.

Naposljetku, to znači: Ne ostavljate za sobom samo stvari koje niste više mogli podnijeti nego i drage navike, sigurnost, poznatu okolinu, uhodani suživot.“

2. OTROV RAZVODA (Richard A. Warshak)

Bivši partner pred vašom zajedničkom djecom govori ružne stvari o vama, možda ih čak i svjesno okreće protiv vas? Ukoliko problemu pristupite na pogrešan način, posljedice mogu biti drastične, pa i katastrofalne – gubite poštovanje svoje djece, možda čak i kontakt s njima. Uvriježeni savjeti kod ovakve vrste problema do sada su bili - ne činiti ništa. Razlog - strah da bi bilo kakva reakcija mogla još više povrijediti dijete. No, nakon dvadeset i pet godina rada i pomaganja razorenim obiteljima, dr. Warshak je zaključio da je takav pristup pogrešan – naime, da pasivan pristup kod roditelja pobuđuje samo bespomoćnost, a djeci nanosi štetu. Ona je utoliko veća ako djecu njihov skrbnik uključuje kao svojevrsnog saveznika u borbi protiv bivšeg partnera. Problemi variraju od napetog odnosa između roditelja i djeteta do potpunog odbacivanja roditelja i cijele njegove obitelji. Autor savjetuje kako to  izbjeći, uz prijedloge kroz cijelu knjigu što poduzeti ovisno o konkretnoj situaciji.

Ovo izdanje knjige prilagođeno je hrvatskim prilikama, a tu je i popis svih hrvatskih institucija nadležnih za pitanja rastave i skrbništva nad djecom.

Situacija u kojoj se povodom razvoda djeca nađu u središtu sukoba svojih roditelja, kad postanu predmet njihove manipulacije, kad jedan roditelj blati drugoga i kritizira na način koji šteti djetetu toliko je razorna za djecu da ona zaslužuju zaštitu od otrova razvoda, jer to je oblik emocionalnog zlostavljanja djeteta.

dr. sc. Gordana Buljan Flander

Iz Sadržaja

Krađa duše

Ocrnjivanje, blaćenje i ispiranje mozga

Sindrom otuđenja od roditelja

Otuđena djeca

Lažne optužbe za zlostavljanje

Pogubni motivi

Parnica za određivanje s kim će dijete živjeti

Kontekst otuđenja

Izolacija

Preseljenje

Otmica

Iskrivljavanje stvarnosti

Pretjerivanje

Laži

Pretjerano ugađanje

Kontrola zaraze: pomoć djeci da ostanu neutralna

Profesionalna pomoć

Otpuštanje

Isječak

„Nakon što pročitate ovu knjigu bit ćete u stanju razlikovati različite tipove kritiziranja, koje se kreće od blagog ocrnjivanja do teškog i sustavnog ispiranja mozga. Znat ćete zašto i kako roditelji manipuliraju svojom djecom. Znat ćete kako uočiti suptilne psihološke manevre pod različitim krinkama. Naučit ćete kako ovi postupci – čak i oni koji se čine bezazlenima – štete djeci. I otkrit ćete moćne strategije za zaštitu i ponovno izgrađivanje odnosa ljubavi sa svojom djecom. (…)

Ako imate razloga vjerovati da vas vaš bivši partner ocrnjuje pred djecom, i ako on ili ona prijete pritiskom na djecu kako bi se izjasnila o izboru roditelja s kojim će živjeti, morate poduzeti korake da se zaštitite. Doznajte kakvi su zakoni u vašoj državi u vezi s dječjim izborom s kim će živjeti. Pitajte obiteljskog odvjetnika ili društvo za pravnu pomoć. Možete također pronaći o tome informacije na internetu  Ako su vaša djeca dovoljno stara da potpišu izjavu o izboru pod zakletvom, trebat ćete ih pripremiti za mogućnost da će drugi roditelj od njih zatražiti da to učine. Recite djeci da znate da vole oba roditelja i da se ne moraju opredjeljivati za strane u sporu. Ako to itko od njih bude tražio mogu jednostavno reći da ne žele birati. Budete li čekali da vaša djeca izreknu svoj izbor, može biti prekasno da poništite štetu. Sam čin javnog deklariranja privrženosti jednom roditelju može dalje učvrstiti njihovo otuđenje od drugog roditelja. (…)

Ako ste vi cilj ocrnjivanja, trebate biti u stanju identificirati motive krivca za to prema listi koja slijedi. Ako se ni jedna od okolnosti, osjećaja ili crta ličnosti ne može primijeniti na vašu situaciju, tad ste vjerojatno suočeni s nečim drugim, a ne s blaćenjem i ispiranjem mozga. Također, ako ste već lažno optuženi za ispiranje mozga, dokazivanje odsustva ovih motiva trebalo bi povećati težinu vaših dokaza da ste nevini. (…)

Ocrnjivani roditelji moraju primjenjivati samokontrolu. Kad znate da vaš bivši partner želi učiniti da izgledate loše, nemojte mu to olakšavati. Nemojte očekivati milost kad ste cilj kampanje mržnje. (…) Kako biste izbjegli da vaša reakcija na otuđenje djeteta pokaže da ste izgubili živce, podsjetite se da bi to bilo ponašanje koje radi u korist vašeg bivšeg partnera. Umjesto toga, usmjerite svoju ljutnju u stvaranje učinkovitog odgovora na ispiranje mozga.“

ranktrackr.net