Razvod roditelja

Na razvod roditelja djeca najčešće reagiraju  stresom, tugom i zbunjenošću. Uz to se kod njih, bez obzira na dob, na pomisao o razdvojenom životu roditelja javljaju nesigurnost, ljutnja i pitanje – jesu li oni nešto krivi? Kao roditelj, možete učiniti mnogo toga što će umanjiti negativne učinke razvoda. Osnovni princip kojim se trebate voditi jest taj da morate pomoći sebi da biste mogli pomoći svojoj djeci.
Razdvojeni život, promjene životnih okolnosti zahtijevaju zahtjevnu prilagodbu i kod vas i kod vaše djece. Budite jako strpljivi, spremni na tješenje i na slušanje djece. To će znatno umanjiti napetost tijekom razdoblja u kojem djeca uče kako se nositi s novim okolnostima života. Osiguravajući djeci i u tim okolnostima rutinu vi im dajete na znanje da se uvijek mogu pouzdati u vašu stabilnost, organiziranost i brigu. Ako još pritom možete održati korektne odnose s bivšim supružnikom tada ćete pomoći djeci da izbjegnu veliki dio stresa koji izaziva konflikt među roditeljima. Dječju patnju smanjit ćete ako vam stalno dobrobit djece bude osnovni prioritet.

 

Što i kako reći djeci?
Za razgovor se pripremite. Unaprijed sebi odgovorite na ključna pitanja. Budite iskreni jer djeca imaju pravo znati istinu, ali nikako ih nemojte zbunjivati detaljnim objašnjenjima tko je tu što napravio i tko je više, a tko manje, kriv. Najbolje je reći da se više ne slažete, da ste učinili sve što ste znali da bi to prevladali, ali da niste, na žalost, u tome uspjeli. I svakako ponavljajte da ih volite. Za njih je to moćna i najljekovitija poruka. Recite im da ćete se oboje i dalje brinuti o njima, da ćete im spremati doručak, doći na njihov nastup, pomagati im u učenju… Ukažite im na promjene koje slijede, ali i na ono što se neće promijeniti.


Izbjegnite optuživanje partnera. To je težak zadatak kod složenih bračnih sukoba, npr. kod nevjere, ali isplati se potruditi oko toga. Ponudite djeci zajedničko objašnjenje odluke o razvodu, i ako je ikako moguće unaprijed se složite oko njega i ustrajte u tome. Razgovarajte s djecom prije no što se dogode ikakve promjene u načinu njihova života - ako je moguće u prisutnosti partnera. Objašnjavajući razloge razvoda, iskažite poštovanje prema partneru/partnerici.

 

Koliko informacija?
Osobito na početku procesa razvoda morat ćete dobro razmisliti koliko toga reći djeci. To ovisi i o dobi djeteta. Mlađoj djeci potrebno je manje jednostavnijih informacija, a starijima više.  Upoznajte ih s promjenama u stanovanju, pohađanju škole, u aktivnostima, ali nemojte ih preopteretiti podacima.

 

Slušajte djecu i tješite ih
Najveću podršku pružit ćete svojoj djeci ako im pomognete da izraze što osjećaju, ako njihove osjećaje saslušate mirno i bez zauzimanja obrambenog stava te ako ih uspijete uvjeriti da oni nisu krivi za vaš razvod. A da biste ih uvjerili kako oni nisu krivi za razvod:  ponavljate razloge razvoda, strpljivo ih ponavljajte i tješite djecu.

Djeci ćete pomoći da izraze vlastite osjećaje na sljedeći način:
-    Pažljivo ih slušajte
-    Pomognite im pronaći prave riječi za ono što osjećaju
-    Potaknite ih da budu iskreni tako što ih nećete osuđivati bez obzira na to što              osjećaju
-    Pokažite im da ste ih razumjeli

Uspijete li ih uvjeriti – svojim riječima i postupcima - da se u vašoj ljubavi prema njima ništa nije promijenilo ostvarili ste svoj cilj. Slobodno napomenite kako neće sve uvijek biti lako, ali da je sve rješivo. Ako na neka njihova pitanja nemate odgovore, slobodno recite da tog trenutka niste sigurni kako će se nešto odvijati, ali da ćete svakako pronaći rješenje i odgovor. Imajte na umu da planiranje i organiziranje života umnogome pridonosi osjećaju sigurnosti. Uvijek kada znaju što mogu očekivati djeca se osjećaju sigurnije. Održavanje rutine života podrazumijeva i poštivanje pravila, nagrađivanje i disciplinu.

 

Pobrinite se za sebe
Jako je važno da se pobrinete i za sebe, da misleći o dobrobiti djece postupite u skladu s uputama za slučaj hitnosti u zrakoplovu – najprije sebi morate staviti masku za dovod kisika, a tek onda djetetu. Vi morate biti smireni i opušteni da biste mogli pomoći svojoj djeci. Ako ste vi smireni i emocionalno prisutni i vaša djeca će biti opuštena.

 

Briga o sebi podrazumijeva da ćete:
- redovito vježbati i zdravo se hraniti
- družiti se s ljudima
- zapisivati vlastite misli, osjećaje i raspoloženja s ciljem umanjivanja napetosti,            tuge i ljutnje
- smijati se, smijeh je divan i jednostavan lijek (svakako se smijte sa svojom djecom)
- potražiti podršku prijatelja i obitelji
- ako osjećate da ne možete sami, potražiti pomoć stručnjaka

 

S bivšim partnerom/partnericom - korektno
 -ne svađajte se pred djecom
- ne analizirajte pred djecom ponašanje drugog roditelja
- budite korektni u komunikaciji s drugim roditeljem
- neka vam prioritet bude uspostava mirnog odnosa s bivšim                                               partnerom/partnericom

 

Pomoć stručnjaka za djecu
Neka djeca podnesu razvod s relativno malo poteškoća (ljutnja, tjeskoba, blaga potištenost), a druga s tolikim poteškoćama da je nužna pomoć stručnjaka, dječjeg psihologa ili psihijatra.
Potražite je svakako ako kod djece uočite: nesanicu, lošu koncentraciju, probleme u školi; korištenje droga ili alkohola; samoozljeđivanje ili probleme s hranjenjem; česte napadaje ljutnje i agresije; povlačenje od obitelji.

ranktrackr.net