Seksualnost — kako razgovarati?

"Razgovor o seksualnosti" je zapravo kontinuirani dijalog s više malih razgovora. Tražite bilo kakvu ispriku za razgovor kao što su, npr., filmovi, riječi pjesama s njihovih omiljenih CD-a, neki događaj koji se dogodio vršnjaku ili se pojavio u medijima.

Morate razgovarati o seksualnosti! Ako ne budete razgovarali Vi, pornografska industrija na internetu će to (rado) obaviti umjesto Vas (što sigurno ne želite). Seksualnim manijacima svih vrsta savršeno odgovaraju neuke žrtve.

Istraživanja pokazuju da razgovori s djecom utječu na odgađanje prvog seksualnog iskustva, a odgađanje prvoga seksualnog iskustva pridonosi psihološkom zdravlju Vašeg djeteta.

Istraživanja pokazuju da su oni tinejdžeri koji su imali prvo seksualno iskustvo prije 17. godine skloniji depresivnim raspoloženjima, pesimizmu i procjenjuju svoj život lošijim od svojih vršnjaka koji su prvo seksualno iskustvo imali iza 17. godine.

Kako razgovarati?

  1. VI POČNITE. Ne čekajte da vas pitaju. Mnogima je teško započeti tu temu, a i boje se da ćete poludjeti ako pitaju specifična pitanja (jer ćete misliti da pitaju nešto što proživljavaju i skrivaju od Vas). Uspostavite ton čavrljanja. Ne trudite se biti detektivi, i ne postavljajte "tricky" pitanja jer ćete tako zatvoriti sebi vrata i više nećete nikada imati priliku za razgovor.
  2. IMAJTE KRATKE RAZGOVORE, NE MARATONE. Pratite znakove koji govore da je Vašem tinejdžeru dosta i prekinite razgovor.
  3. POMOZITE MU DA ODLUČI ODGODITI SEKS. NE NAREĐUJTE! Ako budete tražili da odgodi seksualna iskustva, u buntovnom, nestabilnom mozgu Vašeg tinejdžera odmah će osvanuti rečenica: SEKS JE ZA MENE! Pomozite mu razgovorom o raznim temama vezanim uz seksualnost (intimnost, povjerenje, ljubav, briga za sebe, briga za druge...) da odluči sam odgoditi prvo seksualno iskustvo.
  4. NEMOJTE SE BOJATI REĆI ONO ŠTO JE DOKAZANO. Apstinencija za tinejdžere je najbolja opcija.
  5. ZAMIŠLJAJTE "KAO DA..." Zamišljajte realne situacije i razgovarajte o tome kako u njima reagirati. Tinejdžerke kažu da im zaista pomaže razgovor o tome što odgovoriti na onu izlizanu "Da me voliš spavala bi sa mnom".
  6. OBJASNITE MU ŠTO JE SEKS ZA DJEVOJKE. Sve djevojke povezuju seksualnost s emocionalnom intimnošću, vjernošću i ljubavlju. Čak i one koje se prave da tako ne misle.
  7. OBJASNITE JOJ ŠTO JE SEKS ZA DEČKE. Za većinu dečki seks je osvajanje i smanjivanje fizičkog naboja.
  8. PRIČAJTE O TRUDNOĆI I SEKSUALNO PRENOSIVIM BOLESTIMA. Pitajte poznaju li nekoga tko je ostao u drugom stanju i kako se osjećala ta djevojka. Dajte lica statističkim podacima i vidjet ćete koliko je lakše razgovarati. Istraživanja pokazuju da djeca zaista slušaju informacije ovakvog tipa, ako im se prezentiraju na prihvatljiv način.
  9. RAZGOVARAJTE O KONTRACEPCIJI. Istraživanja pokazuju da razgovor o kontracepciji ima utjecaja u odgađanju prvoga seksualnog iskustva i u odgovornijem ponašanju.
  10. NEMOJTE DRŽATI PREDAVANJA, o čemu god govorili.
ranktrackr.net