Škola

Dugoročno akademsko postignuće je maraton, a ne sprint. To je stil života koji najbolje ide onim mladima koji posjeduju kvalitete stabilnog identiteta. Zakomplicirati izgradnju identiteta možete i pretjeranom i premalom kontrolom. Kao i kod mnogih drugih stvari, rješenje je u ravnoteži.

Što se škole tiče, to znači da MORA ići u školu i da MORA proći, a hoće li nastojati biti izvrstan to mora sam odlučiti. To je nešto što ne možete forsirati.

Stvaranje stabilnog identiteta postiže se dobrim, nježnim odnosom. Vaše će dijete naučiti donositi dobre odluke ako mu dopustite da ponekad donese i loše. Stalno inzistiranje na ocjenama neće u djetetu probuditi dugoročnu ljubav prema učenju, kakvu imaju ljudi koji postižu dugoročne akademske uspjehe. Umjesto toga, vaš će tinejdžer vjerojatno zamrziti školu i sve što je uz školu povezano (a to sigurno ne želite).

Napravite plan nagrađivanja, pomažite, platite instrukcije, omogućite im korištenje kompjutora, i ono najvažnije: pokažite im svojim primjerom da je učiti lijepo! Kada ste, i jeste li ikad, od nekoga čuli da voli učiti? Kako onda zamjeriti tinejdžerima što izbjegavaju tu aktivnost koju smo im mi odrasli predstavili kao mrsku? A zapravo, svi volimo učiti i učimo stalno, jer inače ne bismo mogli preživjeti. Pomozite djeci da to razumiju i budite im dobar primjer.

ranktrackr.net