Upomoć! Ne mogu se koncentrirati!

Evo nekih savjeta koji ti mogu pomoći poboljšati koncentraciju:

Pronađi svoje mjesto za učenje i koristi ga samo u tu svrhu. Mjesto prilagodi učenju. Pokušavaš stvoriti naviku učenja kada se nalaziš u tom prostoru. Zato ga ne koristi za zabavu, pisanje izležavanje, sanjarenje i sl. Mjesto na kojem se navikneš učiti i ne raditi ništa drugo - najbolje je moguće mjesto. S vremenom, u toj prostoriji učenje postaje uobičajena pojava i svaki puta kada se nađeš u toj prostoriji osjećat ćeš da si spreman/spremna za učenje.

Pobrini se da tvoj prostor za učenje IMA: dobru rasvjetu, ventilaciju, udoban stolac (ali ne previše udoban) i dovoljno velik radni stol.

Pobrini se da prostor za učenje NEMA super zanimljiv pogled, telefon, liniju, TV i sl.

Odredi si vrijeme za učenje. Neke radnje obično izvodimo u određeno doba dana i one tako prerastaju u navike. Ako počneš učiti u isto vrijeme, početak će biti olakšan, bez lutanja misli ili pričanja o nekim sasvim desetim stvarima. To će postati tvoje vrijeme za učenje i vrlo brzo će i tvoji prijatelji i obitelj znati da je to vrijeme kada te moraju ostaviti na miru.

Postavi manje ciljeve. Ako postaviš nejasne i opširne ciljeve kao "U subotu ću cijeli dan provesti učeći!" unaprijed si se osudio na neuspjeh.

Unutar vremena koje si odredio za učenje postavi dostižne ciljeve. Ne možeš naučiti deset lekcija iz povijesti u jedno popodne. Postavi cilj kojeg možeš ostvariti. Možda ćeš, zapravo, napraviti više od planiranog, ali neka cilj bude razuman iako ti se možda čini prelaganim.

Podijeli gradivo u manje dijelove. Prisili se da završiš jedan mali zadatak i tek onda nastavi sa sljedećim. Usredotoči se na samo jedan manji zadatak odjednom.

Koristi tehnike "aktivnog učenja". Uči za stolom – sjedni uspravno na stolici, započni učenje s pitanjima o gradivu, izvuci naslove poglavlja, podvuci ključne riječi nakon čitanja dijelova teksta, zapisuj bilješke pored teksta, pitaj se što si naučio.

Kontroliraj lutanje misli. Ako ti za vrijeme učenja misli odlutaju, ustani i odmakni se od knjige. Nemoj sjediti za stolom, zuriti u knjigu i mumljati o slaboj snazi svoje volje. Ako ti to prijeđe u naviku, ubrzo ćeš knjigu povezivati s brigama i osjećajem krivnje. Ako se već želiš "ispuhati", ustani i odmori se.

Drži kraj sebe poseban papir. Ako za vrijeme učenja počneš misliti o nečemu što moraš napraviti, zapiši to. Onda se možeš vratiti učenju. Tako znaš da ćeš nakon učenja pogledati svoj podsjetnik i sjetiti se svega što trebaš. Ovo je dosta bitno jer se često brinemo i mislimo o obavezama koje nas čekaju, a pritom propuštamo sadašnjost.

Prije učenja se opusti. Ako te učenje čini napetim/napetom, prije nego što počneš učiti par minuta duboko diši i nastoji opustiti stegnute mišiće tako što ćeš ih stisnuti, držati ih stisnute pet sekundi, pa opustiti. Kad si fizički opušten nećeš osjećati tjeskobu. A s vremenom će te učenje početi asocirati na relaksaciju, a ne na napetost i tjeskobu.

ranktrackr.net