Znaš li ovo o drogama?

Nitko tko je postao ovisnik o drogama to nije planirao, želio ili svjesno nastojao postati.

Baš svi su mislili da se neće "navući".

Između onih koji su se navukli i onih koji nisu nema vidljivih razlika.

"Party droge" (najčešće speed i MDMA) nepovratno oštećuju tvoj mozak, a utječu i na pamćenje, koordinaciju i na donošenje odluka. Mogu izazvati napade nalik epileptičkim kod osoba koje nikada prije nisu imale nikakvih zdravstvenih smetnji. Znatno povećavaju krvni tlak i otkucaje srca i mogu dovesti do dramatično povišene tjelesne temperature, dehidracije, povraćanja, proljeva, zastoja srca i bubrega, te smrti. Također, mogu biti uzrok konfuzije, depresije, glavobolja, napetosti u mišićima, napada panike, paranoidnih misli i izuzetno jake tjeskobe. Zbog toga što su ilegalne, nikada ne možeš znati kolika količina i koje kemikalije se nalaze u drogi koju uzimaš. Zbog toga ne možeš znati niti koliko je jako to što si uzeo, ni na koji će način na tebe djelovati. Veće količine mogu te ubiti. Isto tako, djelovanje je za svaku osobu različito, pa nemoj zaključivati na temelju onoga što su ti prijatelji rekli o svom doživljaju. Miješanje "party droga" s alkoholom je ekstremno opasno i može te ubiti.

GBH i Rohypnol se najčešće koriste kako bi se zbog njihova sedativnog učinka olakšalo silovanje ili pljačka, jer se osoba ne može braniti. Rohypnol može izazvati i amneziju, odnosno osoba koja ju je konzumirala ne sjeća se što je rekla ili radila dok je bila pod utjecajem droge. Obje su bez mirisa i okusa i lako se uliju u piće. Obje su prisutne u Hrvatskoj i koriste se.

Marihuana utječe na osjećaj vremena i na sve aktivnosti za koje je potrebna koordinacija – kao što je na primjer vožnja automobila. Nikada ne vozi automobil pod utjecajem trave, niti sjedaj u automobil s nekim tko ju je pušio. Marihuana JAKO potiče apetit. Prije nego što ide u prodaju, marihuani se mogu dodati neke druge droge kako bi se pojačalo njeno djelovanje. Kao i kod svih drugih ilegalnih droga, nije moguće znati što si to zapravo kupio/kupila i kakav će to učinak imati na tebe. Učestalo pušenje marihuane znatno smanjuje motivaciju. Kada puno pušiš, ništa ti se drugo više ne da.

Heroin brzo ulazi u mozak i usporava razmišljanje, reakcije i pamćenje. Utječe na tvoje ponašanje i donošenje odluka. Mnogi kada počnu uzimati heroin imaju mučnine, povraćanja i slabosti. Vrlo brzo stvara ovisnost. Uz uzimanje heroina vezuju se mnogi teški problemi kao što je nasilje, kriminal, hepatitis, AIDS, tuberkuloza i naravno, smrt. Jačina heroina može jako varirati, tako da je njegov učinak uvijek nepredvidiv. Miješanje heroina s alkoholom i drugim drogama je jako opasno.

Inhalanti (najčešće ljepilo ili razrjeđivač) te mogu ubiti već prvi put kad ih probaš udisati. Isto tako, već od prvog puta ostavljaju nepopravljive posljedice na tvom mozgu i tijelu (npr., oštećenja srca, gubitak osjeta njuha, problemi s plućima, jetrom i bubrezima). Neka te ne prevari što su to proizvodi koje lako možeš kupiti u dućanu i možemo ih naći u svakom domaćinstvu – ako se udišu, ti proizvodi postaju vrlo štetni i opasni.

Halucinogene droge (najčešće halucinogene gljive i LSD) utječu na percepciju realnosti, vremena i okoline u kojoj se nalaziš. Također utječu na tvoje pokrete, reakcije, mišljenje, sluh i vid. One mogu učiniti da čuješ, vidiš i osjećaš stvari koje ne postoje i učiniti te dezorijentiranim, paranoičnim i zbrkanim. Zbog toga su nesreće, ozljede i nasilno ponašanje česti za vrijeme trajanja učinaka ovih droga. Isto tako, one utječu na tvoje tijelo, povećavaju krvni tlak i otkucaje srca te mogu dovesti do zastoja rada srca, kome i smrti. Nije moguće znati prije upotrebe kolike je jačine droga koju uzimaš, pa tako niti koliko samokontrole ćeš imati. Učinci droge, uključivši i halucinacije, mogu se pojaviti iznenada u tjednima, mjesecima pa čak i godinama nakon uzimanja (takozvani "flashbacks").

ranktrackr.net