Debljina — kako možete pomoći?

Podsjetite tinejdžere na to da su oni puno više od izgleda njihovog tijela.

Tinejdžera koji sebe opisuje kroz izgled svog tijela treba podsjetiti da smo svi mi puno, puno više od samog izgleda tijela: mi smo splet sposobnosti, vještina, talenata, nadanja, snova, vjerovanja.

Djeca uče od roditelja.

Tinejdžeri s jednim roditeljem koji je debeo imaju gotovo 80 posto izgleda da i sami postanu debeli u odrasloj dobi. Istraživanja pokazuju da  savjete o prehrani i tjelesnoj težini tinejdžeri najčešće traže upravo od roditelja.

Postavite realne ciljeve.

Istraživanja pokazuju da 68 posto tinejdžera misli da Britney Spears i Barbie imaju savršena tijela! Razgovarajte sa svojim tinejdžerima o tome kako su slike slavnih osoba i njihovo prikazivanje na TV-u pod kontrolom timova stručnjaka, od šminkera i majstora svjetla do tehničke ekipe koja retušira i dotjeruje fotografije prije objave. I podsjetite ih da je Barbie samo lutka.

Napravite zdravo okruženje za svoju djecu.

Gdje Vaša djeca pronalaze hranu koju jedu? Tko im kupuje hranu? Tko je bira? Tko kuha?

Ne zaboravite da djeca ne mogu jesti ono čega nema! Preuzmite odgovornost za ulogu koju imate u životu svoje djece.

Planirajte.

Ako Vaš tinejdžer često želi jesti u restoranima brze hrane, dogovorite da jede prije odlaska (tako će manje pojesti tamo), ili da izabere zdraviju opciju. Ako Vaš brzi tempo života diktira lošu i nezdravu prehranu, planirajte vikendom kako uključiti zdrave obroke u dnevni ritam.

Izbjegavajte vrijeđanje.

Ako mislite da će vrijeđanje djetetovog izgleda djelovati motivirajuće – varate se. Jedino što ćete dobiti s takvim postupcima je da će se Vaše dijete osjećati posramljeno, ljutito, povrijeđeno i obeshrabreno. A vaš će odnos biti ozbiljno narušen. Iz svega toga će se vjerojatno razviti i dugoročne posljedice po djetetovo samopoštovanje, što mu sigurno neće olakšati gubitak kilograma.

Gradite pozitivno.

Umjesto da budete izvor kritike i negativne procjene, pokušajte davati ohrabrenje i pomoć. Dijete koje se osjeća voljeno i snažno puno lakše će mijenjati prehrambene navike i držati se pravila jer osjeća da može postići ono što si zacrta. Pomozite mu u izgradnji samopoštovanja i dobre slike o sebi.

Razmislite o vlastitom životnom stilu.

Držite li grickalice i nezdravu hranu u kući? Je li Vaš tempo života tako brz da često pribjegavate nezdravoj, na brzinu pripremljenoj hrani? Je li život Vaše obitelji primarno orijentiran na aktivnosti kao što su: gledanje televizije, sjedenje za kompjutorom i sl.?

Izbacite lošu hranu iz kuće. Usporite i planirajte prehranu. Uključite fizičku aktivnost u život svoje djece.

Razmislite zašto Vaša djeca jedu.

Pretilost može biti simptom stresa. Liječi li Vaše dijete neke probleme hranom? Kao što odrasli ponekad koriste alkohol ili tablete, djeca najčešće koriste hranu da bi se lakše nosila sa stresom ili ispunjavala emocionalne praznine.

NE ZABORAVITE DA ZDRAVA PREHRANA MOŽE SPASITI ŽIVOT VAŠEG DJETETA.

ranktrackr.net