Djeca i tinejdžeri

1. MOJI SE RODITELJI RAZVODE (Gordana Buljan-Flander i Predrag Zarevski)

Priručnik samopomoći djeci i mladima čiji su roditelji razvedeni ili su u postupku razvoda braka.

Lepršavim stilom, primjerenim djeci i mladima, autori ove knjige – dr. sc. Buljan Flander, psihologinja i integrativni psihoterapeut te dr. sc. Zarevski, redovni profesor i pročelnik Odsjeka za psihologiju - u knjizi izuzetno privlačne grafičke opreme, savjetuju djecu što i kako u slučaju razvoda roditelja, pomažu im da razumiju vlastite osjećaje i reakcije povezane s razvodom.

„…Takav spoj sadržaja i forme rezultirao je prikazom razvoda braka iz djetetove perspektive, što priručnik čini jedinstvenim i daje mu posebnu vrijednost. U razmjerno kratkom, ali jezgrovitom tekstu autori pružaju informacije o različitim, djeci relevantnim aspektima razvoda braka, prikazuju djetetov položaj u procesu razvoda te opisuju moguće djetetove reakcije, misli i osjećaje u različitim fazama i različitim oblicima razvoda. Pritom ističu znatne individualne razlike među djecom, čime svakom djetetu omogućuju da u priručniku pronađe sebe i prepozna svoj način doživljavanja razvoda braka roditelja. Istaknuto mjesto zauzimaju opisi aktivnosti i postupaka koje autori djeci nude s ciljem lakšeg nošenja s razvodom braka roditelja i što učinkovitije prilagodbe na brojne promjene koje je taj događaj unio u njihov život. Ukratko, ovaj priručnik na jednostavan i lak način odgovara i na najsloženija i najteža dječja pitanja o razvodu braka roditelja. Iako je namijenjen prvenstveno djeci i obraća se izravno njima, priručnik se može preporučiti i roditeljima koji se razvode te stručnjacima koji rade s obiteljima u procesu razvoda braka, jer im približava djetetovu perspektivu i pomaže im razumjeti djetetove misli, osjećaje i postupke.“

Iz recenzije dr. sc. Gordane Keresteš

Iz Sadržaja

Izbor međunaslova

Razvod u slici i riječi

Neki od najčešćih razloga za razvod

Djeca imaju pravo pitati o promjenama koje se događaju u obitelji

Što se može promijeniti nakon razvoda

Kako razvod djeluje na osjećaje

Šok, Ljutnja, Zbunjenost,Tjeskoba, Nada,Tuga, Krivnja, Olakšanje

Reakcije na razvod

Što činiti kada ti je teško?

Mali tečaj iz pozitivne psihologije

Kako reći prijateljima i drugima za razvod

Imati dva doma

Kako da razgovor ne postane svađa

Nove veze tvojih roditelja

Što učiniti ako roditelji počnu govoriti ružno jedno o drugom

Što učiniti kada jedan roditelj pokušava ocrniti drugog roditelja

Važne poruke za kraj (Prema preporuci američkih sudaca za djecu i obitelj)

Abecedni popis institucija u kojima djeca i mladi mogu potražiti savjete i pomoć

Isječak

„Roditelji se razvode jedno od drugo, a ne od svoje djece. (…)

Djeca nisu kriva za razvod roditelja. (…)

Razvod roditelja je odluka odraslih i ti ne možeš učiniti ništa kako bi to promijenio/promijenila! (…)

Tvoji roditelji su zauvijek tvoji roditelji. I dalje te oboje neizmjerno vole, iako više nisu zaljubljeni jedno u drugo. (…)

Ako se preseliš iz obiteljskog doma u posve novi dom, to uključuje novo susjedstvo i novu školu. Preseljenje može biti teško jer se rastaješ od starih prijatelja, ali može biti i vrlo zanimljivo, jer ćeš imati priliku upoznati mnogo novih prijatelja, a stare uvijek lako posjetiš. (…)

Ako te jedan ili oba tvoja roditelja pitaju s kim želiš živjeti, slobodno im reci da ti o tome ne želiš odlučivati i da je to zadatak odraslih, a ne zadatak djece. Ako i dalje nastave, reci to psihologu u školi ili nekoj drugoj odrasloj osobi s kojom možeš o tome razgovarati.”

2. KAKO PREŽIVJETI PUBERTET (Mariela Castro Espin)

Ova se knjiga – s prelijepim ilustracijama popraćenim duhovitim tekstom - obraća djevojčicama i dječacima koji odrastaju i koji se  prvi put susreću s jednim od najosjetljivijih i najvažnijih životnih razdoblja - pubertetom. Ona je kratak vodič koji nastoji odgovoriti na mnoga znatiželjna pitanja, razjasniti nedoumice te pomaže djeci da  shvate koliko je složeno i istodobno dragocjeno razdoblje u kojem se kod njih mijenja sve: vlastito tijelo, odnosi unutar obitelji i njihova uloga u društvu.

Autorica je svjetski je poznata i vrlo aktivna seksologinja.

„Knjiga koju upravo čitaš ljuta je neprijateljica dosade. A jednako tako nejasnih ili netočnih odgovora. Te ćeš morati potražiti na nekoj drugoj adresi. Knjiga pred tobom je napisana na otoku koji se zove Kuba i na kojem zima ne postoji. Možda upravo zato – jer kad stalno možeš biti na plaži onda i nemaš previše vremena tragati za odgovorima – ova je knjiga jasna i precizna. U njoj su odgovori koje ne znaju sve majke i očevi, kojih nema u školskim knjigama i o kojima tvoji prijatelji ili prijateljice imaju samo maglovitu predodžbu. (…)

Roditelji ništa ne razumiju. I dalje te vide kao dijete. Nemogući su. Brane ti sve što je zanimljivo i nikako da se promijene. Jedino što vide su pravila, pravila, pravila. I ponekad ti sve to beskrajno ide na živce! Ono što je neobično jest da tvoji roditelji kažu gotovo isto za tebe: ’Ništa ne razumije ili ne želi razumjeti. Ponaša se nemoguće, ništa ne prihvaća i svemu se protivi. Nikako da izađe iz tog puberteta, a već sam stvarno pri kraju živaca’“.

Iz predgovora Aleksandra Štulhofera

Iz Sadržaja

Što nam se događa tijekom puberteta?

Moje se tijelo mijenja, brinu me određene stvari

Spolni organi

Zašto se mijenjamo? Razigrani hormoni u pubertetu

Jedanput mjesečno

A dečki?

Kada smijemo voditi ljubav?

Ovo ne podnosim!

Što se događa s roditeljima? Odrastanje…

Kako se osjećamo

Osjećaji i zbrka

Nepodnošljivi su

Mi odrastamo

Isječak

„…Viša sam nego ranije, narasle su mi dojke, izrasle stidne i pazušne dlačice. Već sam dobila prvu menstruaciju, ali se još uvijek igram sa svojim igračkama i nije me to sram priznati. Kad se pogledam u zrcalo ponekad mi se čini da sam zgodna, a ponekad strašno ružna. A kako je tek teško odabrati što odjenuti!“

Laura 12 godina

„Prilično sam se promijenio. Ponekad se osjećam čudno, Već imam glas odraslog muškarca, ali nekad malo „zaškripim““ pa mi bude neugodno. Ne znam što da napravim da mi po licu ne izbiju prištići. Moji mi se prijatelji smiju i kažu da provodim previše vremena zatvoren u kupaonici. Jako mi se sviđa jedna djevojka iz mog razreda, ali ona gleda samo starije dečke, a oni žele samo jednu stvar.“

Matej, 13 godina

3. TEEN PSIHA (Majda Rijavec – Dubravka Miljković)

Kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili pak ojačati mišić samokontrole - odgovori na najčešća pitanja odrastanja nalaze se u ovom priručniku za tinejdžere autorica Dubravke Miljković i Majde Rijavec.

Interaktivni priručnik za rješavanje i razmišljanje sastoji se od mnoštva upitnika koji tinejdžerima pomažu da bolje upoznaju sebe te neposrednih i prisnih smjernica koje ih upućuju da se jače oslone na vlastite snage i lakše riješe probleme s kojima se svakodnevno susreću (primjerice - kako odgojiti roditelje ili što s nastavnicima). Pregledan i komunikativan, dizajniran poput đačke svaštare s grafičkim elementima koje zorno prate sadržaj, priručnik za odrastanje pruža tinejdžerima oslonac za snalaženje u društvu, a može poslužiti i kao povod za razgovor s vršnjacima ili odraslima.

Posebno poglavlje posvećeno je učenju i savjetima kako lakše učiti ili kako se motivirati na učenje, a obuhvaćene su i ozbiljnije životne teme s kojima se mladi suočavaju, kao što su nasilje, i u obitelji i u školskoj sredini te razvod roditelja.

Cijeli je priručnik začinjen anegdotama iz života slavnih (koji su također nekada bili tinejdžeri), dok je poglavlje o zaljubljenosti protkano mudroslovicama o ljubavi djece u dobi od četiri do osam godina koja, uvjerile su se autorice, ponekad znaju više od nas!

Iz Sadržaja

Može li ti psihologija pomoći

Tko sam ja

Imaš li samokontrolu

U čemu sam dobar

Kako se bolje osjećati

Strah i zabrinutost

Tuga

Mali tečaj pozitivnog razmišljanja

Moji odnosi s prijateljima i vršnjacima

Kako slušati

Kritike i što s njima

Sretna ili nesretna ljubav

Kako odgojiti roditelje

Ah, ti roditelji

Škola i kako je preživjeti

Moja budućnost

Što želim

Neke istine o uspjehu i neuspjehu

Isječak

„I čitanje knjige može biti poput razgovora s nekim. Knjiga te može utješiti jer ćeš shvatiti da i mnogi drugi imaju slične probleme.  Vjerojatno ne bismo pisale cijelu knjigu kad bismo vjerovale da takve probleme ima samo nekoliko mladih ljudi. A čitajući o tome kako se problemi mogu riješiti, mogu ti pasti na pamet ideje o kojima prije nisi ni razmišljao. (…)

U knjizi ima i mnogo upitnika i aktivnosti koji ti mogu pomoći da bolje razumiješ i sebe i druge. Odaberi neke koji ti se čine zanimljivi i pokušaj odgovoriti na njih ili provesti neku aktivnosti. Možda ćeš doznati neke stvari o sebi koje će ti pomoći da riješiš svoje probleme i da ti bude bolje. I nas dvije jednom smo bile u tvojim godinama. I neke su nam knjige mnogo pomogle. Kao i neki ljudi. Nadamo se da će i tebi.“

Dubravka i Majda

4. BITI SRETAN TINEJDŽER (Andrew Matthews)    

Kako postati sretan tinejdžer?U izravnom obraćanju tinejdžerima, jasno, jednostavnim jezikom i kroz primjere iz života, autor upućuje mlade na neke od psiholoških spoznaja koje će im pomoći pri izgrađivanju uspješnog odnosa prema samome sebi, roditeljima, prijateljima i školi te koje će ih usmjeriti na djelotvorne načine suočavanja s problemima i olakšati im odabir dobre životne strategije. Tekst je popraćen duhovitim ilustracijama, a i važniji dijelovi teksta grafički su istaknuti.
Autor knjige je autor i ilustrator niza svjetskih bestselera.

Iz Sadržaja

Jesam li normalan?
Zašto život boli?
Zašto mi trebaju problemi?
Tko sam ja?
Kako da se zavolim?
Zašto se roditelji ponašaju tako šašavo?
Što misle drugi
Samokritika
Droge
Škola
Nasilnici
Zašto učiti?
Tvoj divni mozak
Ako mrziš svoje roditelje
Zakoni života
Organiziraj se

Isječak

„Poželiš li ikada…
. da si stariji?
. da imaš više novaca?
. da izgledaš drugačije?
. da su ti roditelji drugačiji?
Osjećaš li se ikada ovako: „Nitko me ne razumije“?
Dvojiš li ikada: Hoću li se zaljubiti?
Pitaš li se ikada: Jesam li normalan?

Ako si odgovorio potvrdno na polovicu pitanja,
Tada si zacijelo sasvim normalan.
I ova će ti knjiga biti vrlo korisna. (…)

Prije nego što išta napraviš u životu, najprije to moraš zamisliti. (Možda nisi svjestan toga!) Prije nego zamahneš palicom za golf, zamisliš to u svojoj glavi. Da bi se podigao sa stolca i prošao sobom, zamisliš tu scenu u svojoj glavi. Ti zamisliš, a tvoj mozak onda ima obrazac po kojem se ti dižeš i to radiš.
Istraživači su otkrili da kada zamišljaš da nešto radiš, tvoje moždane stanice doživljavaju elektrokemijske promjene, kao da ti to doista radiš. Zato svi veliki sportaši, igrači golfa, glumci i pjevači vježbaju u svojoj mašti. To se zove „mentalna proba“. Što ti to govori? Da sve što želiš učiniti uživotu moraš zamisliti u svojoj glavi. Što češće to zamišljaš jače je stvaranje obrasca na stanicama tvoga mozga i lakše je to učiniti. Ti možeš raditi to isto – na autobusnoj postaji, ležeći u krevetu ili sjedeći u vlaku.“

 

5. NASILNIŠTVO; PRITISAK VRŠNJAKA; TUČNJAVA (Elaine Slavens)

Svrha kompleta od pet knjiga, iz kojeg su izdvojeni ovi naslovi, a u koji spadaju i Ogovaranje i Neotesanost,  jest- pomoći (vama) mladima da se uspješnije nosite sa sukobima u svakodnevnom životu, a cilj im je - promicanje društveno prihvatljivog ponašanja u obitelji, školi,  zajednici. Knjige su prvenstveno namijenjene djeci, ali mogu biti od velike koristi i roditeljima te svima drugima koji se bave djecom.

Iz Sadržaja

Nasilništvo – Učini nešto prijenego zagusti
Nasilje – temeljni pojmovi
Meta
Nasilnik
Svjedok
Gdje potražiti pomoć
Pritisak vršnjaka – Učini nešto da ostaneš svoj
Pritisak vršnjaka – temeljni pojmovi
Nagovarač
Nagovaranik
Svjedok
Gdje potražiti pomoć
Tučnjava – Učini nešto prije prvog udarca
Tučnjava – temeljni pojmovi
Napadač
Napadnuti
Svjedok
Gdje potražiti pomoć

Isječak

„Budiš li se ujutro sa čvorom u želucu jer te neki ljudi u školi imaju na piku, zafrkavaju te ili te naguravaju naokolo? Kad bi to bio samo san, mogao bi navući pokrivač preko glave i mirno nastaviti spavati. Ali, to nije san – to je stvarno i događa se upravo tebi. Meta si nasilništva svojih vršnjaka.
Kako znaš što je nasilje? Ponekad je teško reći. Nasilje može biti nazivanje pogrdnim imenima, činjenje stvari koje te uvaljuju u nevolje, naguravanje i udarci. Nasilje uključuje i uzimanje tvojih stvari, uništavanje tvog vlasništva, krađu novca i odvlačenje tvojih prijatelja od tebe. Zbog toga se možeš osjećatiuplašeno, usamljeno i nesretno. Možeš pomisliti da s tobom nešto nije u redu. Možda ćeš poželjeti prestati ići u školu ili na neka druga mjesta na koja zalaze nasilnici, kao naprimjer na nogometno igralište, bazen, klizalište…To nije u redu, jer ćeš propustiti stvari koje želiš raditi. (…)
Ako se ne osjećaš sigurno možda će čitanje ove knjižice biti prvi korak da to promijeniš.“
(…)
 „Ako provodiš pritisak nad prijateljima, ili osjećaš da zbog njihovog pritiska mijenjaš svoje ponašanje ili izgled, ova je knjižica za tebe.“
(...)

„Tučeš li se s ljudima? Jesi li ikada bio toliko bijesan da poželiš nekoga udariti? Gurnuti? Opaliti ga po licu? (…) Tučnjava poprima mnoge oblike. Ona uključuje neku vrstu borbe i mnogo emocija. Borba nije uvijek fizički čin – može biti i verbalni. Ova je knjižica o fizičkoj borbi – tučnjavi. Jesi li je iskusio? (…) Bez obzira tko je započinje, tučnjava je pogrešan način izlaska iz loše situacije.“

6. PONAŠANJE: VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE (Tom McIntyre)

. Kako donositi dobre odluke i kloniti se nevolja

Neka djeca stalno upadaju u neprilike. Njima svaki dan predstavlja borbu. Čini se da nikada ne uspiju postupiti ispravno, koliko god se trudili.
Prepoznaješ li se? Ako da, onda ti je zasigurno poznato da problemi u ponašanju uopće nisu zabavni. A ni etiketa poput PUP-a (problemi u ponašanju!). No, možda jednostavno ne znaš kako se promijeniti. To je tako u slučajevima mnoge djece s problemima u ponašanju. Ova je knjiga prepuna zamisli koje možeš iskušati. Mnoga su ih djeca uspješno primijenila pa možeš i ti.

                                autor
Profesor McIntyrepoučava (na Hunter koledžu, u New Yorku) nastavnike kako uspješnije raditi s djecom koja imaju probleme u ponašanju i domaćin je nagrađivane web stranice namijenjene djeci i roditeljima.


Iz Sadržaja

Što PUP ne znači?
Nije lako biti klinac s PUP-om
Različiti klinci, različiti uzroci PUP-a
Klinci koji trebaju naučiti donositi dobre odluke
Klinci koji uče na drukčiji način.
Klinci koji žele pažnju
Klinci koji osjećaju ljutnju i žele se s nekim obračunati
Klinci koji misle loše o sebi
Zašto sam u „programu za djecu s poremećajima u ponašanju''
Kako mogu razlikovati loše odluke od pametnih?
Četiri pametne odluke koje ti pomažu da se nosiš s osjećajima
Tri vještine preživljavanja koje ti pomažu da se nosiš s napornim ljudima
Kako biti u boljim odnosima s učiteljima
Kako steći i zadržati prijatelje
Pruži ruku drugima
Ljudima postavljaj pitanja o njima samima
Čini dobra djela bez ikakva razloga ili povoda
Preuzmi odgovornost za svoje postupke
Razmišljaj o svojoj budućnosti. Znaj da možeš pobijediti PUP

    
Isječak

„Upadaš li često u nevolje (iako pokušavaš učiniti pravu stvar)? Imaš li problema u pridržavanju pravila u školi i kod kuće? Je li ti teško mirno sjediti ili biti na jednome mjestu? Imaš li problema u učenju jer ne možeš prestati misliti o svojim osjećajima? Udaraš li ljude ili vičeš na njih kada si ljutit ili uzrujan? Je li ti teško naći prijatelje i zadržati ih? Osjećaš li se ponekad stvarno tužno? Osjećaš li se loše kada razmišljaš o sebi i o stvarima koje činiš? Jesi li se prestao pokušavati ponašati dobro jer misliš da to ne možeš. Ako si odgovorio/odgovorila DA na bilo koje od ovih pitanja, ovo je knjiga za tebe. (…)
Uvijek možeš birati. Možeš odabrati hoćeš li dopustiti da te nešto smeta ili nećeš. I možeš odlučiti koliko će te to smetati. Količina stresa koju osjećaš i način na koji reagiraš na stres ovise o tome koliko pažnje odlučiš dati onome što ga uzrokuje. Ovisi o tome donosiš li loše ili dobre odluke. (…)
Sve što trebaš učiniti jest da naučiš načine na koje se možeš nositi sa svojim osjećajima i donositi dobre odluke kada se počne nakupljati stres. Ne, nije lako donositi pametne odluke kada ti osjećaji postanu doista snažni. Da, potrebno je vježbati da bismo naučili nove i bolje načine kako pomoći sebi. Ali TI TO MOŽEŠ UČINITI!“

(…)
"Da, ljudi su ti nekad možda rekli da si "zločest". Jako ih je uzrujalo ponašanje koje su vidjeli. Željeli bi da si donio bolju odluku. Ali nije ispravno da te nazivaju lošom osobom. Bolje bi bilo da kažu: "Ti si dobro dijete, ali tvoje je ponašanje loše i treba prestati." Ili: "Ti si mi drag, ali ne sviđa mi se to ponašanje." Razlog zašto si donosio pogrešne odluke jest to što si te pogrešne odluke naučio ili što si se osjećao loše – a NISI donosio pogrešne odluke zato što si ti loš. Ali možeš naučiti donositi bolje odluke i bolje se nositi sa svojim osjećajima.“ (…)
Važno je znati da, kada ti daju etiketu PUP, to ne znači da te time kažnjavaju za nešto. Stručnjaci žele da uspiješ u životu. Žele se pobrinuti da dobiješ posebnu pomoć kako bi mogao donositi bolje odluke.“

7. ODGOVORI NA 1000 PITANJA ZA DJEČAKE (TIM HÜSCH)

Ova je knjiga namijenjena dječacima koji ulaze u pubertet, ali će bez sumnje dobro doći i roditeljima koji žele bolje razumjeti to životno razdoblje svog djeteta. Pitanjima i odgovorima autor pokriva doslovce sve nejasnoće, nedoumice, nepoznanice i probleme s kojima se dječak suočava u trenutku kad se počinje preobražavati u muškarca. Velike su promjene na djelu, kako fizičke tako i psihičke. Tijelo šalje najvidljivije signale, ali psiha se katkad, kako kaže autor - jednostavno pravi luda.

Možda ti se baš zato sve čini tako napornim i složenim. Da bi se sa svime što te čeka lakše nosio – potraži odgovore koji te već sada muče, a onda polako poviri i u sve ostale. Tebi neka pitanja možda ne bi pala na um, ali Tim Hüsch se potrudio odgovoriti čak na njih tisuću.

IZ SADRŽAJA

Pubertet – postajem muškarac

Sve samo izvana – brada i bubuljice

Upomoć, imam obitelj

Zatreskan, zaljubljen, ostavljen

A što je sa seksom?

Zdrav i u dobroj formi

Droge – hvala ne!

Čavrljanje i glupi izgovori – moć komunikacije

Cjeloživotno učenje?

Slobodno vrijeme – treba se zabavljati

ISJEČAK

Zašto me svi smatraju neobičnim?

Zato što je pubertet poremetio i tvoj duševni život. To primjećuju i drugi, tvoja obitelj, znanci ili prijatelji, većinom prije tebe, jer promatraju tvoje ponašanje. Prije si možda bio stalno živahan, ljubazan i spreman pomoći, a sada si odjednom često loše volje, svađaš se s majkom ili s braćom i sestrama, donosiš kući loše ocjene i najviše čučiš u svojoj sobi buljeći u prazno.

Je li masturbiranje štetno?

U staru bajku kako masturbiranje zaglupljuje ili smanjuje potenciju jedva da još tko vjeruje. Osim toga, u međuvremenu je dokazano da onanija ide uz proces spolnoga sazrijevanja. Dakle, posve je prirodno ako se samozadovoljavaš.

Može li onanija biti korisna?

Da. Masturbiranjem bolje upoznaješ svoje tijelo. Saznaješ kako reagiraš na neke dodire i što te posebno uzbuđuje. Ta iskustva mogu te pripremiti na kasnije doživljaje s djevojkom i dati ti više sigurnosti u postupanju sa svojim seksualnim osjećajima.

Moja je djevojka trudna, što ću sada?

Prva zapovijed: daj potporu djevojci! Ako je trudnoća za vas problem, trebate što brže potražiti savjet ginekologa i sudjelovati u radu savjetovališta za trudnoću. Ondje će vam pomoći da shvatite svoju situaciju. Pokazat će vam posljedice iznesene trudnoće kao i posljedice prekida trudnoće.“

8. ODGOVORI NA 1000 PITANJA ZA DJEVOJKE (Gaby Schuster)

 

Tisuću pitanja vrzma se u djevojačkoj glavi, a odgovore na njih – jednostavnim riječima, informacijama i tumačenjima, daje autorica Gaby Schuster, ne preskačući ni „škakljive“  teme, kao što bi to možda učinila najbolja prijateljica, sestra, majka ili otac. Ova je knjiga namijenjena djevojčicama koje ulaze u pubertet, ali će bez sumnje dobro doći i roditeljima koji žele bolje razumjeti to životno razdoblje svog djeteta. Pitanjima i odgovorima autorica pokriva nedoumice, nepoznanice i probleme s kojima se bori djevojčica suočena s djevojkom u sebi.

IZ SADRŽAJA

Moja obitelj i ja

Moja prva ljubav i prvi seks

Moje tijelo i moj razvoj

Moj izgled i moje dobro raspoloženje

Moja budućnost i moji snovi

ISJEČAK

Zašto se moji roditelji u sve miješaju?

To nije neka nova njihova navika. Oni su to uvijek činili. Ali sada ti to tek počinje smetati. Ne želiš više da te vode za ruku i smatraš da imaš pravo na vlastite odluke. To je, dakako, točno, ali lakše ćeš izboriti ovo pravo ako se ne upuštaš u potpunu konfrontaciju. (…)

Zašto se toliko bojim seksa?

To može imati najrazličitije razloge. Možda te jednostavno unutarnji glas upozorava jer se još ne osjećaš dovoljno spremnom. U tom slučaju ne smiješ dopustiti da te itko i išta nagovori na seks. Možda si iz filmova, knjiga, časopisa ili slučajnim „zavirivanjem“ stekla sliku o tjelesnoj ljubavi koja te jednostavno odbija. Ne možeš zamisliti da bi seks mogao biti uživanje. Ne boj se, i to je posve normalno. Tek kad budeš dovoljno zrela i kad nađeš pravoga mladića, možeš upoznati tjelesnu ljubav kao nešto lijepo što ćete zadovoljiti. (…)

Kada sam dovoljno odrasla za prvi put?

U idealnom slučaju na ovo pitanje odgovorit ćeš zajedno sa svojim dečkom, ako ste doista dovoljno zaljubljeni jedno u drugo da želite upoznati i tjelesnu ljubav. Statističari su se već pozabavili tim pitanjem. Oni kažu da otprilike četvrtina svih djevojaka s oko 15 godina spava prvi put s mladićem. Kod šesnaestogodišnjakinja to je već dobra trećina.

Kod mladića su te brojke nešto niže jer su muški partneri tih djevojaka većinom godinu do dvije stariji. To je zbog toga što su djevojke s 14 ili 15 godina razvijenije za jednu fazu od mladića iste dobi. Zato se zaljubljuju većinom u tipove koji su prosječno stariji od njih.

Škodi li samozadovoljavanje mom razvoju?

Takva tvrdnja pripada arsenalu najmračnijih predrasuda. Jasno je: nećeš biti bolesna ni neplodna niti će ti se dogoditi nešto grozno ako sama sebi priuštiš nekoliko milovanja! Ne treba imati osjećaj krivnje samo zato što želiš upoznati svoje tijelo i njegove reakcije i zato što ti se sviđa pritom sve osjetiti. Sve je to dio odrastanja. Samo tako možeš napokon ustanoviti gdje su ti osjetljiva mjesta.“

9. PRIJATELJU, ISPRIČAJ MOJU PRIČU

. Dirljive ispovijesti o životinjama koje su promijenile ljudske živote

Sretna djetinjstva još su sretnija ako dopustimo da u njih uđe neki četveronožni ljubimac. U našoj kući takve sreće nije nedostajalo i moram priznati da svoje djetinjstvo pamtim i raspoznajem njegove faze upravo prema njima – mačkama i psima koji su ostavili neizbrisive tragove na linoleumu ili tapisonu, a najviše ipak u našim srcima…- stoji u jednoj od četrdesetak duboko osjećajnih priča o životinjama u ovoj knjizi.

Knjigu Prijatelju, ispričaj moju pričunadahnulo je pismo žene koja je iz azila udomila staroga, napuštenog čuvara dvorišta Tysona, kojemu je ulazak u novu obitelj probudio volju za životom u trenutku kada se već činilo da, žalostan i razočaran, od njega odustaje. U projekt su se uključili mnogi prijatelji životinja sa svojim ispovijestima o raznim životinjama koje su im, na ovaj ili onaj način, dotaknule život – promijenile ga, obilježile, obogatile, iscijelile, uljepšale. 

U ovoj knjizi je najviše dirljivih priča o dubokoj povezanosti i bliskosti između ljudi i životinja svih vrsta i kao takva nesumnjivo je – odraslima i djeci starije dobi - dragocjena poduka iz ljubavi. U nekima se izravnije govori o neosnovanosti korištenja životinja u prehrani; činjenici da se zbog mesne industrije u amazonskim prašumama uništavaju „pluća svijeta“ i staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Između onih koji jedu meso životinja i vegetarijanaca oduvijek se vodi svojevrstan rat, a najbolji put prema miru i sporazumijevanju jest upravo – pokušati razumjeti razloge koji govore u prilog održanja života samog i majke Zemlje.

Knjigu je uredila poznata aktivistica za prava životinja Aleksandra Hampamer.

IZ SADRŽAJA

Mala braća

Oproštaj kao dar – priča o Tysonu

Budi mi prijatelj – budi prijatelj

Srećkova priča

Nove prilike otvaraju vrata sreće

Bella

Zvali su me Erik

Hilda

O ljubavi, vjernosti, začepljenosti i narodnoj medicini

Božić malog Perice ili što je kome sreća

Najljepše oči na svijetu

Moj Sivko – jedna antimesožderska

Oskarčica – mačak koji je na kraju bio mačka

Pavo

Psihijatrica Bambi Bambina

Sunce na prozorčiću

Vrata u šumu

Priča sa sela

Veliki događaj

Sova

Gunja

Sretno udomljen pas

Životinje koje su oblikovale moj život

ISJEČAK

Oproštaj kao dar – priča o Tysonu (Andrea Schöne)

„Moj um je zaposjela samo jedna misao – on ne smije umrijeti u skloništu. Tyson je bio na fotografiji koja je za mene bila oličenje bijede. Opis je bio otprilike ovakav: više od deset godina star pas, živi u skloništu za životinje u koje ga je doveo bivši skrbnik jer mu je dosadio. Tražili su kuma ili kumu za njega da bi mu olakšali zadnje dane i koliko-toliko poboljšali uvjete života u skloništu.

A kako je izgledao bilo je očito da kraj više nije daleko. Na fotografiji vidjeh staroga belgijskog ovčara čiju glavu podupire nečija ruka, noge drhtavo stoje, kičma mu je savijena, a rep podvijen. Ali, on se smijao. On se smijao. Poput mog starog Zaphoda. Postoje psi koji se smiju…“ (…)

Nakon kratkog druženja, krenuli smo kući…

Hoće li me Tyson ugristi? Adra je kao uvijek ležala na zadnjem sjedalu, a Tyson na podu ispod nje. Okrenula sam se i pružila ruku Tysonu, a on je spustio svoju njuškicu na moj dlan. I tako je cijelih nekoliko stotina kilometara njegova njuška bila na mojem dlanu.“

Vrata u šumu (Berislav Njegovec)

„Priroda je posegnula za mnom i poslala jednog svog stvora da me probudi iz života u umjetnom svijetu, da mi pokaže koliko je ljepote u jednostavnim stvarima od kojih bježimo, umotavamo se u šalove i zatvaramo prozore.  Koliko je samo lijepa kiša koja pada preko polja, vjetar što nas miluje, sunce koje se nazire pod suncobranom krošanja ili noć što se nečujno prikrada iz sjena i tišine. Z posudicu hrane koju svaki dan dajem svom psu, ja dobivam neusporedivo više, bez očekivanja da ikad za to kažem čak i hvala.

Stoga moj pas i ja trčimo. Trčimo za sve one koji sjede u autu na raskrižju i računaju da će za dva crvena svjetla uloviti zeleno za prolaz, za sve one koji su svezani na lancu dužine metar i zemlja je pod njihovim nogama u pravilnom polukrugu dokle lanac dopušta. Trčimo za sve koji leže po bolnicama i sve koji propadaju zatvoreni sami u dvorištima. Trčimo za gladne ljude i gladne pse koji njuškaju oko istih kontejnera. Trčimo za povezanost među živim bićima koja dišu isti zrak, rođena su na istoj usamljenoj zvijezdi i žele si međusobno pomagati. Trčimo za svu djecu koja žele imati ljubimce, ali roditelji su rekli ne, nemamo novaca, to je velika briga, pas laje noću, bježi od kuće, grize namještaj, može ugristi. Trčimo za tu djecu koja bi u djetinjstvu mogla naučiti koliko je divno brinuti se za nekoga i koja će jednoga dana dobiti svoju djecu za koju će se morati brinuti i u njih usaditi da se brinu za druge. (…) Trčimo za sve ljude koji su sami i nemaju kome reći idemo u šetnju, trčimo za sve šume koje su posječene … za sve ljude koji su nekad prolazili ovim brdima u svojim svakodnevnim poslovima i živjeli ovu zemlju po kojoj gaze, koji su poznavali njezin miris, njezin dodir pod rukom, koji su od nje živjeli i u njezinu unutrašnjost prešli, trčimo jer je svakoj životinji u čovjeku u genima da se kreće, da preskače potoke, kotrlja se po padini…“

 Priča sa sela (Luka Oman)

„Osjećao sam olakšanje, osjećao sam da sam se oslobodio velikog bremena. Nema više potiskivanja osjećaja, nema više 'moranja'. Mogu odlučivati prema vlastitom razumu koji mi jasno govori da ono što smatram nepravednim treba odbiti raditi, a ne tražiti opravdanja.

No, tu počinje nova priča – priča o osudi moje odluke, predrasudama, pokušajima zastrašivanja, dezinformacijama i drugim načinima da me se vrati na 'pravi' put. Vegetarijanac sam preko dvadeset pet godina, a vegan sam postao prije četrnaest godina, nakon što sam se riješio još nekih pokušaja pravdanja i prihvatio činjenicu da životinje nisu tu kako bi zadovoljavale naše 'potrebe', već da imaju svoje razloge za život, koje trebamo poštovati.“

10. TINEJDŽERI, PRAKTIČNI VODIČ ZA RODITELJE (Ana Kandare Šoljaga)

Ovaj vodič – nastao na temelju dugogodišnjega psihoterapijskog iskustva autorice - upoznaje roditelje tinejdžera sa:

    . pet zlatnih pravila u odgoju tinejdžera

   .  pet najčešćih pogrešaka

    . petnaest najčešćih roditeljskih briga

   .  deset najčešćih tinejdžerskih poremećaja

Roditeljska pravila stara trideset i više godina više ne djeluju. Svi roditelji tinejdžera, kao i svi oni koji se tinejdžerima bave, to već jako dobro znaju. Imajući upravo to na umu, autorica - koja svakodnevno tinejdžerima i njihovim obiteljima pomaže da uspostave pravu komunikaciju radi ostvarenja skladnoga zajedničkog života - upoznaje roditelje s novim znanstvenim spoznajama, ulijeva im nadu i pruža pomoć koji su im itekako potrebni u odgoju tinejdžera u ovako složenom svijetu.

Za veliku većinu manjih problema u odrastanju, u ovoj knjizi roditelji će pronaći sve što im je potrebno. Za veće i složenije probleme u knjizi će pronaći korisne smjernice kada potražiti stručnu pomoć te kako najbolje izabrati stručnjaka koji će tu pomoć pružiti. Za mnoge brige ova knjiga pruža i ono na što često zaboravljamo: Što ne učiniti? Kako ne pogriješiti? Čitajući ovu knjigu shvatit ćete da je to jednako važno kao i savjet što učiniti.

Autorica, među ostalim, odgovara na sljedeća pitanja:

    . koje su to nove znanstvene spoznaje o razvoju mozga tinejdžera;  kako one pomažu u odgoju; koja su najvažnija pravila roditeljstva, a koje najčešće roditeljske pogreške i načini na koje se one mogu ispraviti; koje su najčešće roditeljske brige tijekom tinejdžerskih godina, a koja praktična rješenja za nošenje s tim brigama.

Mnogim roditeljima ova knjiga donijet će olakšanje, nekima će pokazati kojim putem krenuti, a mnogi će postati optimističniji nego što su bili. Nakon njenog čitanja zasigurno će bolje razumjeti svoje tinejdžere pa i sami sebe, shvatiti da svi problemi ipak imaju neko rješenje, a i da tinejdžerstvo, na sreću, ipak ima rok trajanja.

prof. dr. Majda Rijavec, psihologinja i autorica brojnih knjiga

Iz Sadržaja

Tinejdžerske godine

Roditeljstvo

Pet zlatnih pravila

Pet najčešćih pogrešaka

Petnaest najčešćih tema

(Prva ljubav, Seksualnost, Nezadovoljstvo sobom, Nasilje, Škola, Izlasci, Laži, Internet, Kućne obaveze, Prijatelji, Stres, Droge i kockanje, Razvod roditelja, Izgled, Novac)

Tri testa zdravlja

   .  Spavanje

   .  Hranjenje

   .  Tjelesne aktivnosti

Deset najčešćih poremećaja

Stručna pomoć

Isječak

Nekoliko savjeta koji pomažu u komunikaciji s tinejdžerom:

    1. Što više riječi izgovorite, to će vas tinejdžer manje slušati.

    2. Ne trebate se ponavljati (prigovarati).

    3. Nemojte vikati. Što jače vičete, tinejdžer vas manje sluša, a višesvjedoči vašoj nemoći.

    4. Ne unosite se u lice i ne prijetite rukama ili kažiprstom. To bi moglo zapaliti tinejdžerov fitilj i izazvati eksploziju koju nećete moći kontrolirati.

   5. Prvo ispecite, pa onda recite. Ne upuštajte se u komunikaciju a da niste sredili misli, bar okvirno, jer ćete završiti tamo gdje uopće niste planirali.

   6. Omogućite prekid komunikacije ako se emocije razbuktaju. Otići je u redu, ali samo ako se razgovor nastavi kasnije, kad se emocije smire. Pritom, tinejdžeru oprostite ako odlazeći zalupi vratima, ali sebi to nemojte dopustiti.

    7. Ne postavljajte ultimatume. Oni su za tinejdžere ono što je crvena krpa za bikove.

ranktrackr.net