Muzikoterapija

MOZART EFEKT (Don Campbell) – primjena moći glazbe za iscjeljivanje tijela, jačanje uma i oslobađanje kreativnog duha

Oslanjajući se na medicinu, najnovija istraživanja o učenju i kreativnosti te na istočnjačku mudrost, Campbell otkriva kako izlaganje zvukovima, glazbi i drugim oblicima vibracija, počevši u majčinoj utrobi, može doživotno utjecati na zdravlje, učenje i ponašanje.

Da glazba utječe na raspoloženje to je općepoznato, no o njenim još čudesnijim moćima govori autor ove knjige, tvrdeći da ona tjelesno, emocionalno i duhovno blagotvorno djeluje te da određeni zvukovi, tonovi i ritmovi (napose Mozartova djela, gregorijanski koral, neka djela jazza, new agea, latinoameričke glazbe, popa pa čak i rock glazbe) mogu – ojačati um, osloboditi kreativnost duha i čak iscijeliti tijelo. Ta čudesna pojava naziva se Mozart efekt.

Iz Sadržaja

Mozart efekt

Anatomija zvuka, sluha i slušanja

Iscjeljivanje zvukom

Blagotvorna svojstva zvuka i glazbe

Vaše prirođeno iscjeljujuće glazbalo

Zvučna medicina

Primjena glazbe u terapiji i rehabilitaciji

Orkestracija uma i tijela

Zvučni intelekt

Unaprjeđivanje učenja i kreativnosti pomoću glazbe

Zvučni duh

Most između života i smrti

Isječak

„Što je taj čarobni medij koji nas pokreće, očarava, puni energijom i iscjeljuje?

Glazba može u trenutku razvedriti dušu. U nama budi duh molitve, suosjećanja i ljubavi. Glazba razbistri u, a poznato je i da nas čini pametnijima. Glazba može pjesmom i plesom odagnati našu tugu (…)

Glazba je sveto mjesto, katedrala toliko veličanstvena da u njoj osjećamo uzvišenost univerzuma, ali i koliba toliko skromna i skrovita da nitko od nas ne može proniknuti u njezine najdublje tajne (…) Od prvog plača u životu do zadnjeg izdisaja na samrti, od kucanja naših srca do uzleta naše mašte, u svakom trenutku života obavijeni smo zvukom i vibracijom To je prvi dah svijeta, govor anđela i atoma, tvar od koje se u konačnici sastoje život i snovi, duše i zvijezde. „

(…)

Glazba pomaže u obredu oslobađanja tuge jer nam omogućuje osloboditi emocije i tugovati. Iako bolest i smrt voljenih osoba izazivaju duboku tugu nerijetko nastojimo suspregnuti emocije te svojim srcima tako uskraćujemo doživljaj prirodnog iscjeljenja koje proizlazi iz tugovanja. Djecu također nastojimo izolirati od boli. (…) Slušajte „Lacrimosu“ iz Mozartova Requiema (K626) ili drugo glazbeno djelo koje za vas ima osobito značenje.“

ranktrackr.net