Pamćenje

Knjiga za sjajno pamćenje (Karen Markovitz, Eric Jensen)

Pamćenje je vitrina mašte, riznica razuma, registar svijesti i savjetnik misli
(Sv. Bazilije)

Uvodeći čitatelja u najnovija istraživanja o pamćenju te objašnjavajući u kakvom je ono odnosu sa sustavom tijelo/mozak, autori knjige otvaraju čitatelju put prema optimalnom funkcioniranju pamćenja. Osim jednostavnih tehnika za prisjećanje imena, lica, činjenica, brojčanih podataka, formula, definicija…ovdje ćete pronaći odgovore na cijeli niz zanimljivih pitanja:
Kako mogu zapamtiti više svega što želim zapamtiti? Zašto zaboravljamo? Kako se naše pamćenje mijenja pri starenju? Zašto nam je misao zapela na „vrhu jezika“? Gdje se nalazi pamćenje? Zašto zaboravimo ime neke osobe minutu nakon što smo ga čuli? Zašto se ne možemo sjetiti mnogo toga iz svojega ranog djetinjstva? Kako očuvati pamćenje u zlatnim godinama? Odgovori na ova i cijeli niz drugih pitanja pomoći će vam da ojačate samopouzdanje, poboljšate ocjene, zajamčite si uspjeh, ovladate vještinom prizivanja najdaljih sjećanja, upoznate se s praktičnim i lako primjenjivim pomagalima pamćenju.

„Evo dobre vijesti, osim u slučaju ozljede mozga, ne postoji „loše“ pamćenje. Vaše pamćenje je u nekim područjima izvrsno, a u nekim slabije. Tamo gdje je slabije možete ga poboljšati bez obzira na životnu dob. Kada shvatite kako vaše pamćenje djeluje možete do maksimuma povećati njegovu snagu i tako poboljšati svoj učinak u poslu, uspjeh u školi i osobni uspjeh. Ako to nije dovoljno dobra novost, evo još: Istraživanje tog nutarnjeg svemira može biti jedno od najuzbudljivijih putovanja u vašem životu. Knjiga za sjajno pamćenje je interaktivni vodič koji će vas povesti na to putovanje. Premda tema može biti nevjerojatno složena, vi ste na putu da uživate u njoj. Otkrivamo vam novo područje uz jednostavan pristup prilagođen čitateljima, čime vam omogućavamo da razumijete sve ono što trebate znati o svome pamćenju kako biste povećali njegovu učinkovitost.
                    autori

IZ SADRŽAJA

O pamćenju pojednostavljeno
Čudnovate karakteristike pamćenja
Vaša osobna alatna kutija za pamćenje
Čudesni savjeti za uspjeh u školi
Svakodnevno uspješno pamćenje
Prirodne hranjive tvari za pamćenje
Kako suvremeni životni stil utječe na pamćenje
Kad nas pamćenje zavara ili iznevjeri
35 najboljih strategija pamćenja svih vremena

ISJEČAK

„Pamtimo: informacije koje pomažu našem opstanku, ono na što usmjerimo pozornost, ono što smatramo značajnim, ono što upražnjavamo, ono što povezujemo sa prethodno naučenim, ono što kodiramo mnemotehničkim ili drugim sredstvima za pamćenje.
Zaboravljamo: ono što nam je beznačajno, ono u što nismo uključeni, ono što ne upražnjavamo, ne razmatramo ili ne koristimo, kad je nešto suviše bolno da bismo pamtili, kada dugotrajni stres utječe na funkcioniranje mozga, kada svjesno ne aktiviramo poticaj memorije.“


Koje strategije će mi pomoći da kodiram važne informacije?

1: Pozitivan stav
2: Točno opažanje
3. Razmotrite kontekst
4: Načelo PKS (početak, kraj, sredina)
5: Aktivirajte se
6: „Nasjeckajte“ na dijelove
7: Uključite emocije…
14. Stvorite navike“

Devet strategija školskog uspjeha za optimalno kodiranje pamćenja

Zadržite hladnu glavu (Ispunite se pozitivnim mislima usmjerenim samome/samoj sebi)
Učenje zahtijeva energiju (Osigurajte pažnju za vrijeme učenja i boravka u predavaonici).
Ljudi usmjereni prema cilju postižu visoke rezultate (Trebate znati što želite naučiti i zašto. Analizirajte zadatak i oblikujte plan rada)
Postanite aktivni (U učenju primijenite mnemotehnička načela)
Obnavljajte izvor svog pamćenja (Vaše pamćenje ovisi o vitalnim hranjivim tvarima…)
Posvetite se sredini (Učinak poznat kao načelo PKS može se nadvladati svjesnim usredotočenjem na sredinu informacijske cjeline)
Najprije se posvetite materijalu (Aktivna posvećenost materijalu osigurava dublje razumijevanje)
Idemo se zabaviti (Proslavite svoje učenje)
Savršena slika (Vizualizirajte riječi pomoću slika. Stvarajte mentalne mape…)"

ranktrackr.net