Komunikacijska samoobrana

1. NA KRIVOGA STE SE NAMJERILI (Dmitrij Kovpak, Andrej Kamenukin)

Vještine komunikacijske samoobrane u životu i poslu

Iskoristite konkretne i praktične savjete ovih autora kako biste se u životu manje živcirali, izbjegli nepotreban stres te sačuvali psihičko i fizičko zdravlje. U ovom nevelikom a sadržajnom priručniku upoznat ćete se s učinkovitim tehnikama izbjegavanja tuđih pokušaja manipulacije vašim životom, saznat ćete kako izaći na kraj sa suptilnim psihičkim nasiljem te kako se nositi s napornim  ljudima. Manipulacije nismo uvijek svjesni, dapače, najčešće ne znamo da smo postali žrtve manipulacije koja nas tjera da se ponašamo u skladu s ciljevima druge osobe koja, skrivajući svoje istinske namjere, uz pomoć zavaravajućih manevara i vještih trikova, postiže da mijenjamo svoje prvobitne nakane te tuđe ciljeve i ideje prihvaćamo kao vlastite. (…)

Nema osobe koja s nikad nije srela s takvom vrstom tuđeg utjecaja. Manipulator može biti svatko – poslovni partner, šef, član obitelji, političar. I mi sami možemo, dakako, biti manipulatori.

Autori priručnika su dr. sc. Dmitrij Kovpak, dr. med.psihijatar-psihoterapeut, stručnjak za kognitivno-bihevioralnu terapiju  te Andrej Kamenukin, psihijatar- psihoterapeut, stručnjak za stres-menadžment i antistres terapiju, koji žive i rade u Ruskoj Federaciji.

Iz Sadržaja

Riječ liječi, riječ ranjava

Igra za odrasle: manipulacija i kako joj doskočiti

Manipulacije i manipulatori

Kako pomažemo manipulatorima?

Zašto smo uopće ranjivi?

Kako postati „neranjiv“?

Tajna smirenosti

Vještine učinkovite komunikacije

Učinkoviti modeli ponašanja u situacijama pritiska

Tehnike suprotstavljanja napadu i pritisku

Igrajte na svom terenu

Aktivno slušanje

Tehnika postavljanja pravih pitanja

Osnovne pogreške u postavljanju pitanja

Umijeće kompromisa

Osnovne tehnike interakcije s kompliciranim ljudima

Uvjerenja i kvaliteta života

Savjeti: rado ih primati, škrto ih dijeliti

Isječak

„Osim toga, opravdavanjem postajete žrtva manipulacije: idete na ruku manipulatoru. Reagiranje na kritiku: pod pritiskom nikada nemojte automatski reagirati na izjave problematične osobe, bolje je da napravite pauzu. Pustite je da se ispuše. Tako će izgubiti energiju, ispuhati se poput balona i tako oslabiti. Tada okrenite situaciju u svoju korist. Snaga psihoemocionalnog napora koji ulažete u opravdavanje ili reagiranje na kritiku slična je nasumičnom bombardiranju. Pod pritiskom morate udarati ciljano: pomoću tehnika koje predlažemo (…)

Neprestano se podsjećajte: to su samo zvukovi, ništa više od toga. Riječ je samo zvuk. Kako bi vas zvuk mogao ozlijediti? Zvuk ljudskog glasa nije zvuk nadzvučnog aviona ili atomske bombe. Mark Twain jednom je rekao: ’Buka ne znači ništa. Nakon što snese jaje kokoš buči kao da je iz sebe izbacila manji planet.’ Riječi nam mogu naštetiti samo ako im pristanemo pridodati određeni smisao. Ili ako iskrivimo pravi smisao, preuveličavši ga do neviđenih razmjera.“

2. NENASILNA KOMUNIKACIJA (MARSHALL B. ROSENBERG)

. Jezik života

Izdavač – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava

. Ono što želim u životu je suosjećanje, strujanje između mene i drugih utemeljeno na uzajamnom davanju od srca

Marshall Rosenberg

Naučili smo govoriti, ali ne i komunicirati. Posljedica – nepotrebna osobna i društvena patnja. Ova knjiga će vas poučiti djelotvornom jeziku kojim možete reći sve što vam leži na srcu i u mislima, a i pomoći onima koji u svojim odnosima pokušavaju prekinuti neproduktivne cikluse svađe. Osnovna je to literatura za svakoga tko želi unaprijediti svoje komunikacijske vještine. Primjena koncepata iz knjige vodi prema razumijevanju i funkcioniranju s drugima na način koji uključuje više ljubavi, suosjećanja i nenasilja te potiče suosjećanje.

Autor knjige je doktor kliničke psihologije, autor metode NK (Nenasilne komunikacije) te osnivač i direktor Obrazovnog odjela međunarodne neprofitne mirovne organizacije - Centra za nenasilnu komunikaciju.

IZ SADRŽAJA

DAVANJE OD SRCA

Proces NK

Primjena NK u vlastitom životu i svijetu

KOMUNIKACIJA KOJA BLOKIRA SUOSJEĆANJE

MORALISTIČKE PROSUDBE

Uspoređivanje

Poricanje odgovornosti

Ostali oblici komunikacije koja otuđuje od života

OPAŽANJE BEZ (PR)OCJENJIVANJA

Razlikovanje opažanja od (pr)ocjenjivanja

NK na djelu: Najarogantniji govornik kojeg smo ikad imali

PREPOZNAVANJE I IZRAŽAVANJE OSJEĆAJA

Visoka cijena neizraženih osjećaja

Osjećaji nasuprot ne-osjećaja

PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA VLASTITE OSJEĆAJE

Primanje negativne poruke: Četiri mogućnosti

Potrebe u korijenu osjećaja

Od emotivnog ropstva do emotivnog oslobođenja

ZATRAŽITI ONO ŠTO BI OBOGATILO ŽIVOT

Korištenje pozitivnih formulacija

Molba nasuprot zahtjeva

PRIMANJE S EMPATIJOM

Prisutnost: Nemoj samo činiti nešto! Stoj tu!

Slušanje osjećaja i potreba

Kada bol blokira našu sposobnost empatije

MOĆ EMPATIJE

SUOSJEĆAJNO POVEZIVANJE SA SAMIM SOBOM

Prisjećanje na posebnost našeg bića

Promijeniti „moram“ u „odabirem“

POTPUNO IZRAŽAVANJE LJUTNJE

PRIMJENA SILE RADI ZAŠTITE

OSLOBAĐANJE SEBE I SAVJETOVANJE DRUGIH

ISTRAŽIVANJE ZAHVALNOSTI U NENASILNOJ KOMUNIKACIJI

ISJEČAK

„NK nam pomaže povezati se s drugima i samima sobom na način koji dozvoljava našem prirodnom suosjećanju da procvjeta. Pomaže nam preoblikovati način na koji se izražavamo i slušamo druge time što usmjerava našu svijest na četiri područja: što opažamo, osjećamo i trebamo te što tražimo kako bismo obogatili vlastite živote. NK njeguje duboko slušanje, poštovanje i empatiju te potiče uzajamnu želju za davanjem od srca. Neki ljudi koriste NK za uspostavljanje suosjećajnog odnosa sa samim sobom, neki za produbljivanje intimnih odnosa, a neki za izgradnju djelotvornih odnosa na poslu i u političkoj areni. Diljem svijeta NK se koristi za posredovanje u sporovima i sukobima na svim razinama.

(…)

Prva komponenta nenasilne komunikacije je opažati bez (pr)ocjenjivanja; druga komponenta je izražavanje onog što osjećamo. Psihoanalitičar Rollo May tvrdi da 'zrela osoba postaje sposobna razlikovati osjećaje u toliko nijansi, snažnih i strastvenih, ili nježnih i krhkih doživljaja, koliko ih ima u različitim glazbenim odlomcima jedne simfonije'. Za mnoge od nas, međutim, naši osjećaji su, kako bi ih May opisao, 'ograničeni poput nota zova lovačkog roga'.

(…)

Prošao sam dvadeset i jednu godinu školovanja u američkim školama i ne mogu se sjetiti da me itko tijekom cijelog tog vremena pitao kako s osjećam. Osjećaji jednostavno nisu smatrani važnima. Tada se cijenio 'ispravan način razmišljanja' – kako su ga definirale osobe na položajima i od autoriteta. Trenirani smo da budemo 'upravljani izvana', a ne povezani sa samima sobom. Učili smo biti 'u glavi' pitajući se 'Što drugi misle da bih ja trebao reći ili činiti?'“

 

ranktrackr.net