Trebam li pomoć psihologa?

Nije lako odmah primijetiti kada problemi postanu preteški da se sami s njima nosimo. Pred Vama je kratki popis mogućih životnih situacija u kojima može biti korisno potražiti pomoć psihologa i u kojima Vam psiholog može biti od velike koristi:

 1. Vidite svoj život ispraznim i zamornim. Sve Vam se čini besmislenim. Rijetko Vas što može razveseliti.
 2. Dogodila Vam se važna životna promjena. Životna promjena može, npr., biti vjenčanje, rođenje bebe, smrt voljene osobe, otkaz na poslu ili neka promjena vezana uz posao, razvod braka, odlazak u mirovinu. Prilagodba ovim promjenama često donosi više emocionalnih teškoća nego što želimo sami sebi priznati.
 3. Neke normalne faze u životu vrlo često donose povećani stres i napetost s kojima se nije lako nositi: adolescencija, roditeljstvo, srednja životna dob, starenje – čak i razmišljanje o vlastitoj smrtnosti i o smrtnosti ljudi koje volimo.
 4. Povlačite se od prijatelja i obitelji. Sve teže dijelite svoje misli i osjećaje s drugim ljudima. Osjećaj izolacije često je praćen idejom da život “nije fer” prema Vama.
 5. Zapeli ste u jednom načinu življenja i ponašanja koji Vam je jednom bio koristan, ali je tijekom godina postao isprazan i ne čini Vas sretnim.
 6. Stres je preuzeo kontrolu nad Vama i osjećate se bespomoćno i kao da niste u stanju donositi odluke. Ovisnosti mogu biti rezultatom upravo ovakve preopterećenosti: alkoholizam, prejedanje, pušenje.
 7. Stalno se osjećate nezadovoljno, bez obzira na uspjehe koje postižete. Teško primate komplimente jer se mučite s niskim samopoštovanjem. Izgubili ste povjerenje u vlastitu snagu i sposobnosti. Osjećate se nevoljeno.
 8. Osjećaji straha i ljutnje mogu trajati još dugo nakon teške bolesti, napada ili nekog drugog nasilja (fizičkog ili emocionalnog) koje ste proživjeli. Razgovor s psihologom je najčešće potreban kako ovi osjećaji ne bi preuzeli kontrolu nad Vašim životom.
 9. Počeli ste se bojati nečega što Vas nikada prije nije plašilo. Takvi neobjašnjivi osjećaji straha mogu jako utjecati na kvalitetu Vašeg života i otežati Vam uobičajeno kretanje ili obavljanje nekih rutinskih poslova i zadataka.
 10. Imate česte fizičke smetnje, kao što su glavobolje, bolovi u želucu ili u trbuhu, problemi s hranjenjem, problemi sa spavanjem, seksualni problemi itd. Stres može biti uzrok ovakvih smetnji i problema.
 11. Vaš život se odvija dobro, ali svejedno osjećate potrebu za tim da idete još korak dalje, da Vam vaši osjećaji budu još jasniji, da otvorite nove mogućnosti, da bolje iskoristite vlastite potencijale i da rastete kao osoba.
ranktrackr.net