Priče koje pomažu djeci

1. BAJKE I PRIČE ZA LAKU NOĆ (Susan Perrow) – terapeutske priče za djecu

Susan Perrow liječi pričama – svojim i prikupljenim, odnosno onima koje su napisali drugi autori terapeutskih priča i sudionici njezinih kreativnih radionica. U ovu knjigu uvršteno je ukupno osamdeset terapeutskih priča namijenjenih djeci od treće do osme godine, no one ponekad mogu – naglašava autorica -preobražavajuće djelovati i na tinejdžera ili odraslu osobu.

Pedeset pet priča su „Priče za zahtjevno ponašanje“. Autorica objašnjava da je radi lakšeg kategoriziranja priča povezanih s nekim ponašanjima bilo nužno navesti opće kategorije kao što su „pohlepa“, „lijenost“, „sramežljivost“, „nemir“. Te se kategorije, međutim,  ne smiju - upozorava ona - upotrebljavati za opisivanje ili obilježavanje djeteta. Opis ponašanja treba povezivati jedino s ponašanjem samim, a nikada s osobom djeteta.

Roditelji ovdje mogu pronaći ljekovitu priču,  među ostalim, za ovakvu problematiku: dosada i cmizdrenje, pohlepa, nesposobnost dijeljenja, nervoza i nestrpljivost, lijenost, sramežljivost, neposluh, nasilje, nemir.

Tu su i Priče namijenjene zahtjevnim situacijama - promjena i privikavanje, pospremanje i urednost, strah od noćnih mora, bolest, žalovanje i smrt, nova beba stiže kući, strah od odvajanja.

U prvom dijelu knjige autorica govori o tome zašto je i kako krenula na putovanje u svijet priča, zatim tumači što je to terapeutska priča te daje smjernice roditeljima i svima koji se bave djecom za sastavljanje vlastitih priča.

Sušan Perrow je profesorica na učiteljskoj akademiji i mentorica. Osim u Australiji gdje živi, autorica u raznim dijelovima svijeta vodi radionice za terapeutsko pripovijedanje priča.

Iz Sadržaja

Moje putovanje u svijet priča

Pisanje terapeutskih priča

Prepoznavanje problematična ponašanja

Od neravnoteže k ravnoteži

Model za sastavljanje priče

Metafora ili sjemenje za priču

Različite priče za različitu dob

Narodne priče, bajke i razvoj mašte

Istinitost i moralnost

Priče za zahtjevno ponašanje

Priče namijenjene zahtjevnim situacijama

Isječak

„Prilikom kompletiranja priče kojom se želi utjecati na zahtjevno ponašanje ne bi smjelo biti govora o tome da se posredstvom priče ’loše’ ponašanje treba pretvoriti u ’dobro’ ponašanje, ili da se ’zločesto’ dijete treba pretvoriti u ’dobro’ dijete. Riječ je o tome da se određeno ponašanje ili situacija pokuša vratiti u ravnotežu, da se pokuša postići cjelovitost. Ozbiljno vam savjetujem da se u pokušaju posredovanja u tom procesu čuvate svake vrste etiketiranja! Za djecu nije zdravo da budu etiketirana, no to se lako može dogoditi, a često s negativnim posljedicama. Poznajem jedno dijete koje su učitelji u školi pogrešno obilježili kao ’neiskreno’ tako da je s vremenom sraslo s tom etiketom.“

(…)

Priča namijenjena djeci koja plaču od dosade

Babunčić koji se dosađivao

„Mali babun Mtoto neprestano se dosađivao. Nije se želio igrati s prijateljima. ’To je DOSADNO’, govorio bi. Nije se želio penjati po drveću. ’To je DOSADNO’, govorio bi. Činilo se da babun Mtoto i ne želi ništa drugo nego visjeti kod kuće i dosađivati se, a to je izluđivalo mamu Babunicu. (…)

Oh, kako je Mtoto sada žalio što nije poslušao mamu i djeda. Odjednom su se njihove ideje o penjanju po stablima, igranju na rijeci i njihanju na lijanama činile kao najbolje stvari na svijetu kojima se mali babun može nadati! Ali u ovom trenutku Mtoto nije mogao nikamo i nije mogao raditi ništa! Drhtureći u kavezu iščekivao je prijeteće glasove lovaca koji su se trebali vratiti da provjere zamke…“

2. ISCJELJUJUĆE PRIČE II: 101 terapeutska priča za djecu (Susan Perrow) – riječima ljubavi do zdravlja

Osim u Australiji gdje živi, autorica u raznim dijelovima svijeta vodi radionice za terapeutsko pripovijedanje priča i ova je knjiga plod tih radionica. U njoj su objavljene priče polaznika radionica - učitelja, terapeuta i roditelja. Razvrstane su prema različitim oblicima ponašanja djece i teškim situacijama kroz koje ona odrastajući prolaze. Roditelje se uvodno podučava da, ovisno o potrebi, i sami kreiraju priču za svoje dijete.

Susan Perrow strastveno vjeruje da „priče znaju put“. Radeći na maštovitim pričama i tajnama magičnih metafora, razradila je umijeće stvaranja terapeutskih priča. Ona objašnjava kako umjetnička snaga metafore može djetetu pomoći da izađe na kraj s vlastitim strahovima, tugama, frustracijama.

Put do djeteta najlakše nađe priča, a ako je još bogata metaforama i istinitom simbolikom može dotaknuti najdublje slojeve djetetove duše, mijenjajući pritom djetetov odnos prema samome sebi i prema svijetu

Iz Sadržaja

Pisanje terapeutskih priča

Prilagodba priča za različite situacije

Terapeutske priče za svaku dob

Priče za odrasle

Terapeutske priče za tinejdžere

Ljutnja/ Agresija/ Udaranje/ Grebanje/ Grizenje

Tjeskoba/ Nesiguran/ Plašljiv

Zlostavljanje/ Isključivanje/ Zadirkivanje

Smrt/ Umiranje/ Bolest

Nepoštovanje/ Nebriga

Ometajuće/ Nemirno/ Pretjerano uzbuđeno

Nepošteno/ Podlo

Razvod/ Razdvajanje/ Miješane obitelji

Nemir/ Prigovaranje

Netrpeljivost/ Neprihvaćanje (sebe i drugih)

Nedostatak samopouzdanja/otpornosti

Seksualno zlostavljanje/ Seksualna osviještenost

Sramežljivost/ Povučenost/ Nisko samopouzdanje

Vršenje nužde/ Mokrenje u krevet

Tvrdoglavost/ Nedostatak društvene osjetljivosti

Isječak

„Metafora govori izravno imaginaciji, gradeći njezine poveznice kroz osjećaje, umjesto kroz teoriju ili apstraktno prosuđivanje. Integrirane u pripovijedanje, mnoge metafore mogu, kao što je to slučaj u duhovnim spisima i poeziji, postati misteriozne i magične, ponekad suptilne, a ponekad izravne i moćne. Metafore često oživljavaju i dobivaju energiju jedna od druge u živoj i uzbudljivoj međusobnoj igri.“

Priča korisna u slučaju razdvajanja obitelji, odnosno razvoda

„Jednom davno bilo je pet puževa - 1, 2, 3, 4, 5 - koji su živjeli u udobnoj posudi za cvijeće koju je vrtlar ostavio u sjenovitu kutu vrta. Ondje su živjeli baka puž i djed puž, mama puž i slatki mali pužić te ujak puž. Stara posuda za cvijeće bila je prilično velika pa je bilo mjesta za sve njih. Bilo je svježe, vlažno i prekrasno sluzavo, a baka i mama naslikale su krasne srebrnaste slike na zidovima.

Svake noći kad bi sjala mjesečina, mali pužić išao bi se malo i polako klizati niz vrtlarovu gredicu sa salatom pa bi grickao malo ovoga i malo onoga. Bio je to lijep život i pužić je bio sretan što živi u udobnoj posudi za cvijeće, u vlažnom i sjenovitom kutku velikog vrta.

Ali, jednoga dana njegova mama se vratila s dalekog putovanja na drugi kraj vrta… (…)

Ponekad je pužić bio pomalo tužan što više nisu živjeli svi zajedno – ali, kad god je to poželio, mogao je otpuzati niz zid, ispod lišća paprati, niz gredicu s cvijećem, preko jednog debla i niz puteljak da posjeti stari dom u posudi za cvijeće Još uvijek je bio na istom mjestu. Bio je to isti dom kao i ranije! Ponekad je on išao onamo, a ponekad su djed, baka i ujak dolazili posjetiti njega u njegovom novom domu u rupi na zidu.“

3. BAJKE KOJE POMAŽU DJECI  (Gerlinde Ortner) – Priče protiv straha i agresivnog ponašanja te sve što trebate znati kada ih čitate djeci – za djecu od 3 do 7 godina

Bajke koje pomažu djeci, dječje psihologinje Ortner, uputit će vas kako bez ikakve prisile motivirati dijete za promjenu ponašanja. Dvadeset i jednom problemu posvećena je dvadeset i jedna priča. No, kako je djetetu potrebna pomoć odraslih da bi se ovi poticaji mogli provesti u djelo, ono što o tome trebaju znati roditelji otkrit ćete u uvodu i komentarima na kraju svake priče.

„Zamisao o pisanju ovih terapijskih priča za djecu i odrasle nastala je tijekom mojeg rada s djecom s poremećajima u ponašanju. Većina te djece ne bi uopće dospjela u moju ordinaciju da su njihovi roditelji bili upućeni u zakonitosti djetetova razvoja. Iz neznanja, oni često djeluju suprotno osnovnim psihičkim potrebama svojega djeteta i pokazuju premalo razumijevanja za neke njegove razvojne probleme i za načine ponašanja.“

autorica

Iz Sadržaja

Kako motivirati djecu

Ako vaše dijete ne želi ići na spavanje

Ako vaše dijete ima strašne snove

Ako se vaše dijete boji psa

Ako se vaše dijete boji zubara

Ako je vaše dijete presporo

Ako je vaše dijete neuredno

Ako vaše dijete laže

Ako vaše dijete psuje

Ako je vaše dijete neposlušno

Ako vaše dijete mokri u krevet

Ako vaše dijete muca

Ako vaše dijete ne želi jesti

Ako vaše dijete ne želi ostati u dječjem vrtiću

Ako vaše dijete ometa nastavu

Ako se vašem djetetu rugaju

Ako se vaše dijete nasilno ponaša

Ako se vaše dijete suoči sa smrću

Isječak

Ako vaše dijete ima strašne snove

„Jedan-dva-tri ne bojimo se mi

’Mama, mama!’, viče Klaudija uzbuđeno. ’Dođi k meni,  jako se bojim Sanjala sam nešto ružno.’ Nakon što se Klaudija smiri postavlja niz pitanja: Zašto imam tako ružne snove? Zašto postoje zle misli? Što su zapravo misli? (…)

…Pokušaj si zamisliti misli kao male čovječuljke. Naravno, u stvarnosti nije tako, ali ovo je priča!

Ti čovječuljci-misli nekoć su živjeli zajedno u miru. Svaki je čovječuljak trebao ispuniti određenu zadaću. Primjerice, jedna ti misao može ponovno ispričati priču koju ti je majka pročitala. Druga ti misao još jednom pokazuje lijepe igračke koje si vidjela kod prijatelja. Ostale te misli podsjećaju na ono što su te roditelji učili ili pak što su ti pokazali ili na ono što si uvježbavala u vrtiću ili školi. Neke misli posebno dobro znaju računati, dok ti druge pomažu pri recitiranju pjesmice.

Jednoga dana izbila je svađa među čovječuljcima-mislima. Nitko se više ne može sjetiti kako je to počelo. U svakom slučaju, misli više nisu bile zadovoljne. Odjednom su neke htjele biti važnije od drugih.

’Ja sam vrlo važna Misao! Kad mene ne bi bilo, dijete ne bi nikada moglo do kraja sagraditi dvorac, jer mu ne bih mogla reći kako treba dalje raditi. Ja sam, dakle, mnogo važnija od tebe!’, rekla je ta Misao onoj koja se brine o računanju!… (…)

Sad ću ti otkriti kako ćeš dovesti u red poludjele Misli i kako će svaka od njih raditi ono za što je zadužena. Ti to posve sigurno možeš jer si ti „zapovjednik“ svojih misli.“

4. NOVE BAJKE KOJE POMAŽU DJECI (Gerlinde Ortner) – Priče o svađi, strahu i nesigurnosti te ono što bi roditelji trebali znati o tome – za djecu od 6 do 10 godina

U ovoj knjizi,  psihologinja Ortner  je napisane  bajke odnosno priče zamislila kao svojevrsne posrednike između odraslih i djece koje svojim porukama i tumačenjima trebaju pomoći da se otkriju te ublaže eventualni sukobi i nesporazumi u obitelji. Kao i u prvoj knjizi, popraćene su konkretnim uputama roditeljima za zajedničko prevladavanje poteškoća, no priče ne mogu – napominje - zamijeniti eventualno potrebnu terapiju. Poticanjem na likovno izražavanje onoga što su saznali iz neke priče i stečenih dojmova o njoj djeca dobivaju još bolju mogućnost za obradu sadržaja, a i za komunikaciju s roditeljima.

Iz Sadržaja

Poludjeli televizor (Umjerenost u gledanju televizijskog programa)

Desetoboj (Učenik iz razreda koji ima teškoće u razvoju)

Luri – mali Wisnopinto (Protiv nasilnog ponašanja)

Kugla od suza i kalendar s pozdravima ljubavi (Kad roditelji otputuju)

Vesela bolnička soba (Strah od boravka u bolnici, strah od rastanka)

Mali dimnjačar (Protiv nesigurnosti i društvenih zapreka)

Bijeli duh Huh (Kako podnijeti razočaranje i poraz)

Igramo se mame i tate (Spolni odgoj)

Čarobne naočale (Kad se roditelji svađaju)

Šišmiš (Za djecu samohranih roditelja, protiv straha od gubitka)

Isječak

"Kad se roditelji svađaju

Ana je čučala u svojoj sobi i držala ruke na ušima. Tata i mama opet su se svađali. Ani je strašno kad se njeni roditelji svađaju. Tada se osjeća nesigurnom i obuzima je strah. Katkada Ana misli da je ona kriva za svađu roditelja, katkad se boji da se tata i mama više nikada neće moći voljeti, a katkad joj je žao mame i boji se tatina povišenog glasa. (…)

Ana je opet pobjegla u svoju sobu i pokrila uši rukama. Ovaj je put sklopila i oči. Ne želi ništa ni vidjeti ni čuti, ne želi više uopće biti ovdje, najradije bi nestala. Anu su počele boljeti oči pa ih je polako otvorila.

Ugledala je stare sunčane naočale koje su joj roditelji kupili prošle godine kad su bili na moru na ljetovanju. Tada su se baš lijepo zabavljali. (…)

Te čarobne naočale pomogle su nam da konačno progledamo. Pokazale su nam da ne možemo uvijek znati što drugi ljudi doista osjećaju ako vidimo samo kako se ponašaju, što rade, što govore, a ne zavirimo u njihova srca. (…)“

5. NEĆKO (Edith Schreiber-Wicke; Carola Holland)

 

Nećko je slikovnica koja dijete podučava kako i u kojim situacijama reći Ne. To je slikovnica o dječjim pravima uz pomoć koje roditelji mogu dijete podučiti da biti pristojan ne znači uvijek kimati, potvrđivati što kažu ili zatraže odrasli. Grafički lijepo opremljena, veselo i duhovito ilustrirana, nudi cijeli popis situacija u kojima dijete treba reći Ne.

ISJEČAK

„Vrlo je važno znati kada je pravo mjesto i pravi trenutak da se kaže NE“, rekao je Nećko.

„Većina kaže NE tek tako – jer ih to veseli. Jer time možeš odrasle tako lijepo živcirati. Ali, mnogi često zaboravljaju reći NE upravo onda kada je to zaista važno“

„A kada je zaista važno?“, upitao je Leo.

„Zaista to želiš čuti? Cijeli popis Kada-reći-NE?“

„“Naravno!“, rekao je Leo

(…)

„Reci NE kad te netko nepoznat želi povesti autom.

To vrijedi i ako kaže da ga je poslala tvoja majka. Ili ako kaže da je prijatelj tvog oca. Ili ako kaže bilo što drugo.

(…)

Reci NE ako ti se netko približi više nego što bi ti želio. To vrijedi za sve one mazitelje, diratelje i grlitelje koji ti jesu i nisu rodbina.“

„Jednostavno reći NE teti Karin?“, upitao je Leo sumnjičavo. No pomisao mu se svidjela.

„Jednostavno reći NE“, potvrdio je Nećko.

„Preživjet će. Sigurno.“

 

6. ČAROBNE SVJETILJKE (Anne Civardi, Kate Petty, Joyce Dunbar, Louisa Somerville - odabrao David Fontana)

. Priče koje čitate svojem djetetu kako biste potaknuli mir, povjerenje i kreativnost

Osnovna ideja ove knjige je – koristeći čaroliju pisane riječi upoznati djecu s njihovim unutarnjim ja. Riječ je o zbirci od dvadeset interaktivnih meditativnih priča napisanih s namjerom da prije spavanja smire i opuste dijete, a istodobno bogate i potiču razvoj djetetove mašte. Odabrao ih je David Fontana, priznati stručnjak za pitanja roditeljstva te autor brojnih knjiga o dječjoj psihologiji.

Svaka priča započinje na isti način – dijete zatvara oči, uzima svoju čarobnu svjetiljku i zamišlja kako ide Začaranim putem (u zonu snova). Namjera je potaknuti dijete da o sebi počne razmišljati kao o dijelu priče (tako se potiče njegova imaginacija). Činjenica da ono ulazi u svijet priče pomaže mu da se poistovjeti sa zamišljenim iskustvima. Počet će prihvaćati određene osjećaje, učiti kako se suočiti sa teškoćama i kako ih prevladati. Na kraju svake priče je popis pozitivnih afirmacija koje pomažu da se iz priče izvuče dublje značenje. One obrađuju pojmove kao što su stidljivost, razdvojenost i usamljenost; oprezno usađuju kvalitete kao što je povjerenje, ljubav, dijeljenje, hrabrost i strpljenje te potiču dijete da istražuje i shvaća situacije koje se mogu pojaviti u njegovu životu.

Iako se ideja o djetetu koje meditira na prvi pogled ne čini baš vjerojatnom, u ovoj knjizi – namijenjenoj djeci u dobi od četiri do osam godina – teži se i prema tome.

Knjiga ima Kazalo vrijednosti i Kazalo problema, koji se međusobno nadopunjavaju i obuhvaćaju specifične teme kojima se dvadeset priča iz ove knjige bave izravno ili ih uključuju/podrazumijevaju. Iste su teme prikazane iz dvije perspektive: pozitivno (Vrijednosti) i negativno (Problemi). Roditelj, dakle, može odabrati priču ovisno o konkretnoj situaciji ili problemu koji otežava život djeteta.

IZ SADRŽAJA

Pomoć djetetu u sazrijevanju

Mašta i kreativnost

Prevladavanje tjeskobe

Pronalaženje identiteta kroz priče

Dvadeset priča za meditiranje

Ančikin dućan s igračkama

Ples s leptirima

Tvorci snova

Raspjevana planinska djeca

Nježan kao slon

Klaun na nebu

Kako vrijeme pleše

Stari hrast

Rijeka ide dalje…

ISJEČAK

Ples s leptirima – samo/poštovanje

Zatvori oči i pomisli na zabavu. To će biti najbolja zabava na kojoj si ikad bila. Kakva će biti? Da vidimo! Uzmi čarobnu svjetiljku i kreni Začaranim putem. Kamo će te odvesti večeras?

Ti si u vrtu koji je pun najrazličitijeg cvijeća…(…) U tom trenutku, tvoj pogled privlači kretanje na suprotnom kraju vrt. Vidiš malo stvorenje koje sjedi na bijelo oličenom ulazu u vrt. To je gusjenica – ne velika, dlakava, niti mala, pjegava i žuta, nego zelena koja ti izgleda prilično obično. Zato prilaziš vratima, preko trave koja ti škaklja stopala.

Afirmacije

. Budi ponosna na sebe i zadovoljna svojim izgledom.

. Voli ljude zbog onog što jesu, a ne zbog toga kako izgledaju.

. Kad se osjećaš sretno podijeli svoju sreću sa drugima.

. Uvijek traži dobru stranu u svemu! Čak i kad se razočaraš, brzo se mogu dogoditi i dobre stvari…

Kako vrijeme pleše – prihvaćanje / raspoloženje

Zatvori oči i zamisli da pada kiša. Ili je vruće i sunčano? Možda pada snijeg ili puše jak vjetar? Sjeti se raznih zvukova koje stvara vrijeme. To može biti tiho, blago kapanje kiše, fijukanje vjetra, tišina snijega koji pada. A sada uzmi svoju čarobnu svjetiljku i kreni Začaranim putem. Kamo će te odvesti večeras?

U siv, sumoran vrt, tih i miran. Ne puše vjetar. Ptice ne pjevaju. Nema lišća koje lepršavo pada na tlo. Nema svjetla ni sjene. Pokušavaš shvatiti što nije u redu s ovim mjestom. Vrijeme je, izgleda, ovo mjesto potpuno zaboravilo…

Affirmacije

. Uživaj u svemu što ti priroda daje – i u najkišnijem danu, baš kao i u najsunčanijem popodnevu ima nešto zabavno.

.Ljudi su po svojim raspoloženjima jako slični vremenu. Svatko ima svoje oblačne i sunčane, olujne i vedre dane…“

 

7. ČAROBNE SVJETILJKE 2 (Anne Civardi, Kate Petty, Joyce Dunbar, Louisa Somerville i Karen Wallace - odabrao David Fontana)

Osnovna ideja i ove knjige je – koristeći čaroliju pisane riječi upoznati djecu s njihovim unutarnjim ja. Riječ je o zbirci od dvadeset interaktivnih meditativnih priča napisanih s namjerom da prije spavanja smire i opuste dijete, a istodobno bogate i potiču razvoj djetetove mašte. Odabrao ih je, kao i prethodne, David Fontana, priznati stručnjak za pitanja roditeljstva te autor brojnih knjiga o dječjoj psihologiji. I ova knjiga ima Kazalo vrijednosti i Kazalo problema koji se međusobno nadopunjavaju i obuhvaćaju specifične teme kojima se dvadeset priča iz ove knjige bave izravno ili ih uključuju/podrazumijevaju. Iste su teme prikazane iz dvije perspektive: pozitivno (Vrijednosti) i negativno (Problemi).

IZ SADRŽAJA

Uvod za roditelje

Razvoj djeteta

Važnost mašte

Pronalaženje unutrašnjeg mira

Stjecanje samopouzdanja

Dvadeset priča za meditaciju

Susretljiva lisica (Budi ljubazan prema drugima)

Zvjezdolovci (Uživaj i u tuđoj slavi)

Kući na otok pingvina (Pomaži drugima)

Najbolja pjesma jedne ovce (Cijeni svoj talent)

Novi dom bake Nane (Prihvati promjenu)

Čarobna livada (Budi zadovoljan onim što imaš)

Ples s Mjesečevim vilenjacima (Vjeruj sebi)

Mjehurići smijeha (Smij se svaki dan)…

ISJEČAK

Umiljato čudovište (strah zbog izgleda drugih; sukob)

Čudovište pruža ruku prema djevojčici, koja ne izgled nimalo uplašeno. Ono je znatiželjno gleda. A onda, vrlo pažljivo je podigne i uzme u naručje. Svoji velikim, dlakavim, zelenim rukama nježno je pogladi po glavi.

 

Afirmacije

. Ponekad, ako drugi ljudi izgledaju drugačije, lako je stvoriti pogrešnu predodžbu o njima. Pokušaj da ne procjenjuješ ljude prije nego što ih upoznaš ili shvatiš.

. Lako je osjećati se sigurno u grupi i okomiti se na nekoga tko se razlikuje od nas. Umjesto toga, pokušaj biti pažljiva i dobra prema drugima, naročito ako se oni možda osjećaju uplašeno ili osamljeno.

. U životu ćeš sretati različite ljude koji će se dosta razlikovati od tebe. Čak i ako izgledaju čudno ili žive drugačije od tebe, budi ljubazna i pokušaj se s njima sprijateljiti.

 

 

 

 

ranktrackr.net